BiH u èetvrtom ¹e¹iru za SP

ImageFudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine biæe ¾rebana iz èetvrtog "šešira" u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Ju¾noj Africi 2010. godine.  To je epilog poslije objavljivanja najnovije FIFA Koka-Kola rang-liste, na kojoj naša reprezentacija zauzima 51. mjesto, odnosno 29. u plasmanu evropskih reprezentacija sa 585 bodova, što je dovoljno za 4. jakosnu grupu. BiH je, zbog Bugarske, Izraela i Turske, koji su najviše napredovali, i poraza u Turskoj (0:1) pala za tri mjesta, tako da æe krenuti sa èetvrte "pol pozicije" zajedno sa: Slovaèkom, Maðarskom, Moldavijom, Velsom, Makedonijom, Bjelorusijom, Litvanijom i Kiprom. Sa ovim selekcijama BiH sigurno neæe biti u grupi za Mundijal u Ju¾noj Africi.

"Sigurno je da æemo iz 4. jakosne skupine te¾e doæi do finalnog turnira Svjetskog prvenstva. Imali smo šansu, ali smo u posljednje vrijeme zaredali s lošijim rezultatima, a statistika je neumorna. Ako gubiš, padaš, ako pobjeðuješ napreduješ. Najbolji primjer te teze je momèad Hrvatske koja je nositelj. Naša ¾elja je bila da budemo u treæem 'šeširu', ali nam se nije ostvarila", rekao je Ivo Ištuk, pomoænik bh. selektora Fuada Muzuroviæa.

Pred ¾rijeb u Durbanu, koji æe biti odr¾an u nedjelju (16 èasova), najviše je profitirala selekcija Hrvatske, koja æe, zahvaljujuæi pobjedi na "Vembliju" protiv Engleske (3:2) biti u grupi nosilaca. Izabranici selektora Slavena Biliæa zauzimaju 10. mjesto na rang-listi FIFA. Otkad je u julu prošle godine Biliæ postao selektor reprezentacije, Hrvatska je skoèila za 13 mjesta na FIFA rang-listi. Treba napomenuti da je Hrvatska u avgustu ove godine bila na šestom mjestu. Najbolji plasman Hrvatska je imala poèetkom 1999. godine, kada je bila treæa reprezentacija na svijetu.

Fudbalska reprezentacija Srbije naæi æe se u treæem "šeširu". Poslije remija sa selekcijom Poljske (2:2) i odgaðanja meèa sa Kazahstanom, Srbija je pala za tri pozicije na najnovijoj FIFA rang-listi i sada se nalazi na 30. mjestu, pa je samim tim izgubila šanse za ulazak u drugi "šešir" pred ¾rijeb za SP.

Prije èetiri mjeseca, Srbija je bila 17. na svijetu i s tim plasmanom bili bi sigurni u drugom šeširu.

Prvo mjesto na rang-listi zadr¾ala je Argentina, a slijede Brazilci i svjetski šampioni Italijani.

Nakon što se nije uspjela plasirati na EP 2008, Engleska je pala za jedno mjesto i sada je na 12. poziciji, dok je Rusija na 22. mjestu

FIFA rang-lista

1. Argentina 1.523, 2. Brazil 1.502, 3. Italija 1.498, 4. Španija 1.349, 5. Njemaèka 1.296, 6. Èeška 1.290, 7. Francuska 1.243, 8. Portugal 1.241, 9. Holandija 1.170, 10. Hrvatska 1.129, 11. Grèka 1.114, 12. Engleska 1.113, 30. Srbija 820, 51. BiH 585, 59. Makedonija 556, 83. Slovenija 403, 179. Crna Gora 65…

Nosioci

Prvi "šešir": Italija, Španija, Njemaèka, Èeška, Francuska, Portugal, Holandija, Hrvatska, Grèka.

Drugi "šešir": Engleska, Rumunija, Škotska, Turska, Bugarska, Rusija, Poljska, Švedska, Izrael.

Treæi "šešir": Norveška, Ukrajina, Srbija, Danska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Finska, Švajcarska, Belgija.

Èetvrti "šešir": Slovaèka, BiH, Maðarska, Moldavija, Vels, Makedonija, Bjelorusija, Litvanija, Kipar.

Peti "šešir": Gruzija, Albanija, Slovenija, Letonija, Island, Jermenija, Austrija, Kazahstan, Azerbejd¾an.

Šesti "šešir": Lihtenštajn, Estonija, Malta, Luksemburg, Crna Gora, Andora, Farska Ostrva, San Marino.

nezavisne.com