Nikiæ: Nisam jedini krivac

ImageMlada nogometna reprezentacija BiH juèer je sa Malte u prijepodnevnim satima stigla na zagrebaèki aerodrom Pleso.

Odmah po dolasku selektor Nikola Nikiæ, za razliku od prethodnih dana, pristao je na razgovor o posljednjim rezultatskim neuspjesima njegovih izabranika.

Naravno da rezultat odreðuje sudbinu trenera, ali mnoge stvari koje su nam se dešavale mislim da nisu moja ingerencija…, ka¾e Nikiæ.

Na primjer…?

Ne znam koja je to reprezentacija imala ovakav raspored kao što smo mi imali. Èetiri uzastopna gostovanja, Rumunija, Francuska, Vels i Malta, dovela su nas u neravnopravan polo¾aj sa ostalim selekcijama. Mi putujemo kao Magelan… Igraèi su umorni, klubovi vrše pritisak… Ako pozoveš igraèa ne valja, ako ga ne zoveš opet ne valja… Naši momci ne igraju u svojim klubovima, što znaèi da oni igraèki stagniraju. Pogledajte starosnu granicu igraèa Premijer lige. Neka mi neko ka¾e njihovu minuta¾u u klubovima… Ko bi nama ugodio… Mnogo se èudnih stvari dešavalo da bi bile sluèajnost.

Bje¾ite od odgovornosti?

Ima i mojih grešaka. Jedna od njih je što odmah na okupljanju reprezentacije neke igraèe koji su kasnili na pripreme nisam poslao kuæi.

To su?

Buriæ i Salèinoviæ, ali, eto, i preko toga sam prešao. Loše smo odigrali i protiv Velsa i Malte, igraèi nisu imali sigurnost i ni u jednoj fazi igre. Primamo takve golove koje više ni ni¾e razredni klubovi ne primaju. Mo¾da je najbolja konstatacija jednog igraèa koji mi je rekao: Šefe, ovo je ogledalo naše lige, igra se tri za tri…. Nisam više normalan. Nije rijeè ni o kakvom alibiju, samo prièam o stvarima koje su se dešavale od poèetka priprema pa do utakmice sa Maltom.

Morate priznati, ovo je donja taèka mlade reprezentacije, s obzirom na to da su rezultati dno dna? Ne razmišljate o ostavci?

Ostavka? Sa Savezom imam ugovor do 2008. godine. Ne znam, vidjet æu… U ovom trenutku o tome ne razmišljam. Mislim da nisam jedini krivac, rekao je Nikiæ za Osloboðenje.

sportin.ba