Biliæ: BiH ima potencijala, ali nema kontinuitet

ImageBiliæ je struènjak o kojem prièa cijela Evropa. Sa novom je generacijom zasjenio bronèane…

"Vatrene", èiji je i sam bio èlan. Na dobrom je putu da dostigne slavu svog nekadašnjeg uèitelja, Miroslava Bla¾eviæa. Kontraverzni Æiro je bio voljen, ali i omra¾en, dok je Biliæ junak nacije.

Da li je Vaša pobjeda, odraz moæi "Vatrenih" ili nemoæi Engleza?

– Mo¾ete me shvatiti kako hoæete, ali Engleska je izuzetno jaka selekcija. Imali su nesreæu što su naišli na raspolo¾ene Hrvate. Malo su nas i podcijenili, misleæi da smo se zadovoljili plasmanom na EP, pa i remijem.

Kazali ste da Vam je ¾ao Stiva McClarena. Zašto?

– Iskreno, èovijek nije imao sreæe. Pratilo ga je dosta pehova kroz kvalifikacije, uvijek mu je nedostajalo nekoliko kljuènih igraèa. Znam kako "deru" engleski mediji.

Ne znam hoæete li se slo¾iti sa našom konstatacijom; da je uspon hrvatskog fudbala krenuo nakon pobjede u Maksimiru, kada su "Ljiljani" dr¾ali "Vatrane" u šahu. Vi ste tada bili strijelac jednog gola?

– Naravno da se sjeæam te utakmice. Ne samo ja. Sjeæaju se mnogi akteri. Recimo, Ladiæ najviše, jer je primio pacerski gol. Sigurno da nam je svima zastao dah nakon što je, èini mi se, Baljiæ promašio. Baljiæev promašaj, bio je nagovještaj našeg uspjeha. Da je, recimo ostalo 2:2, mi nebi otišli na SP. Nakon tih kvalifikacija, Hrvatska je osvojila treæe mjesto na SP u Francuskoj. Sve je krenulo od Bosne.

Ali je i crna serija bh. reprezentacije krenula nakon poraza (5:3) na Koševu? Koliko poznajete bh. selekciju?

– ®ao mi je što je crna serija krenula od nas, ali tako je u fudbalu. I u toj utakmici se vidjelo da u bh. reprezentaciji ima potencijala. Rijetke su reprezentacije koje nama postignu tri gola, a Bosni je uspjelo. Vaš je problem što nemate kontinuitet.

Bosanska reprezentacija je poput bljeska; brzo zasija i brzo nestane. Pamtim pobjede bh. tima u Kopenhagenu, pa, nedavno u Oslu. Ne mo¾e se reæi da je to sluèajnost. Oèito ima nekih stvari koji optereæuju reprezentaciju. Iskreno, ¾elio bih da bh. reprezentacija u što skorije vrijeme zaigra na evropskom ili svjetskom prvenstvu – kazao je Slaven Biliæ za San.

sportcentar.ba