Pretkvalifikacije za SP 2019: Nova pobjeda u Skenderiji, BiH bolja od Armenije

Košarkaši reprezentacije Bosne i Hercegovine sinoć su u Sarajevu odigrali svoju najbolju utakmicu pretkvalifikacijskog ciklusa i savladali selekciju Armenije rezultatom 98:85).

Nakon poraza u Švedskoj i pobjede nad Slovačkom, izabranici Duška Vujoševića sinoć su u dvorani “Mirza Delibašić“ odigrali meč protiv Armenije.

Bh. reprezentativci su bolje otvorili meč i nošeni efikasnom realizacijom Džanana Muse u prvoj četvrtini dominirala na terenu, ali Armenci su pred kraj prvog perioda došli do izjednačenja 23:23. Druga četvrtina pokazala je da mladi reprezentativci imaju mnogo volje i dovoljno kvaliteta da odgovore na zahtjeve selektora i publike, pa su na odmor otišli s rezultatom 52:44.

Za razliku od prethodnog meča sa Slovacima, u reprezentaciji BiH Musa sinoć nije bio usamljen na listi raspoloženih napadača, a treba istaći i dobru rolu igrača s kupe, u prvom redu korpulentnog Ismeta Sejfića koji je sa devet poena za nekoliko minuta promijenio odnos snaga na terenu.

BiH-Armenija 98:85 (23:23, 29:21, 21:16, 25:25)

U drugom poluvremenu Vujoševićevi izabranici nastavili su dobru partiju i treći period završili rezultatom 73:60. Do kraja uzbudljivog meča mladi košarkaši BiH su povećali prednost i meč je završen rezultatom 98:85.

Vujošević je nakon meča izjavio da je Armenija u ovaj duel ušla kao autsajder, ali da su generalno odigrali dosta dobru utakmicu.

“Armenija je proglašena nekom vrstom autsajdera, ali sastav ekipe je to demantovao. Nedostatak Hessa je uticao na igru naših protivnika, ali ovi drugi su bili rasterećeni i šutirali su dobro za tri poena. Nekoliko puta smo trebali prelomiti utakmicu, a oni su trojkama vraćali svoju reprezentaciju u igru. Odsustvo odgovornosti, želja da se da dva koša više od pojedinaca, razumio bih da je pola razlike. U situaciji kada je važna koš razlika, nerviraju me te stvari. Ali raduju me druge stvari. jedna lopta može da promijeni karijeru. “, izjavio je selektor BiH koji je dodao da nije zadovoljan načinom na koji su bh. košarkaši priveli meč kraju:

“Zadovoljan sam pobjedom, s obzirom na sistem takmičenja, ovo je treća utakmica u kojoj u posljednjoj minuti gubimo šest-sedam razlike u posljednjih minutu vremena. Ne bih volio da u konačnom ishodu gdje koš razlika može biti presudna, to presudi. Hvala publici koja je prepoznala ovu mladost, talenat, publika je došla da nas podrži. To je bila prava sinergija. Ne bih volio da ovdje bude niko ko remeti atmosferu, a ne bori se. Dok sam ja tu, takvih neće biti. Svakome su vrata otvorena”.

U narednoj utakmici naša reprezentacija igra protiv reprezentacije Švedske.

“Okrećemo se sljedećoj utakmici. Švedska dolazi poslije dva poraza i sigurno će tražiti svoju priliku. Armenija je veoma kvalitetan sastav, dobro vođen i normalno da smo mi imali strah i respekt. Svaka sljedeća utakmica je najvažnija, zadovoljan sam kako ovi momci rade i ponašaju se. Za mene je pobjeda kad se da maksimum i ne može niko da im prebaci oko angažovanja”, rekao je selektor naše reprezentacije te dodao:

“Oni u tom smislu rade sve što je potrebno, borićemo se i kao što se borimo na svakom treningu i vjerujem da će to kasnije da dobije smisao kroz neki krug”.

Vujošević je prokomentarisao pobjedu Slovačke nad Švedskom.

”Odakle vam predstava da je Slovačka toliko loša. Imaju dobrog trenera i ozbiljnu organizaciju. Najteže je bilo igrati unaprijed dobijene utakmice. Oni nisu nimalo loš tim. Dobro rade i druga stvar nije iznenađenje što je Slovačka dobila Švedsku”, zaključio je Vujošević.

U grupi A evropskih pretkvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo 2019. godine, selekcija BiH nakon tri meča zauzima prvo mjesto.

U nastavku kvalifikacija BiH 12. augusta u Zenici dočekuje Švedsku, zatim četiri dana kasnije gostuje u Slovačkoj, a takmičenje završava 19. augusta gostovanjem u Armeniji.

Prve dvije ekipe plasirat će se u naredni kvalifikacioni ciklus.

Anadolu Agency/Sport1.ba/BHF PRESS