U18 – žene: BiH pobijedila Grčku i izborila opstanak u A diviziji!

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija ubjedljivo je savladala Grčku rezultatom 80:65.

Pobjeda je našoj reprezentaciji garantovala opstanak u A diviziji, što su naše mlade košarkašice na kraju i ostvarile. Prve tri četvrtine su odigrane skoro identično.

Prva i treća su završene rezultatom 18:18, dok je u drugoj Grčka pobijedila sa 20:18, što joj je donijelo dva razlike prednost pred finalnu četvrtinu.

Naša reprezentacija je u posljednjoj četvrtini pokazala da je ipak kvalitetnija od Grkinja i ubjedljivo je slavila s 26:9 za konačnih 80:65.

Najefikasnija u našim redovima bila je Gabriela Visković s 19 poena, a tome je dodala sedam asistencija i pet skokova. Mitrić je dodala 17 poena, a Azinović 15.

Statistički učinak juniorki protiv Grkinja

Selektor Goran Lojo bio je jako zadovoljan nakon utakmice.

“Šta reći nego da sam presretan. Uspjeli smo ostvariti opstanak u A diviziji s najmlađom ekipom na prvenstvu. Mnogi nisu vjerovali u nas, ali ja jesam od samog početka. Ovo je tim koji ima budućnost”, rekao je selektor U-18 reprezentacije Goran Lojo.

“Pokazali smo zavidan nivo zrelosti onda kada je bilo najvažnije. Želim svima čestitati na zalaganju, od samog početka priprema do danas. Ovo danas je za nas bilo kao finale, jer smo do sada igrali s renomiranim protivnicima. Ostvarili smo naš cilj tako što smo ostavili srce na parketu.”

Bh. košarkašice će do kraja turnira imati šansu da izbore deveto mjesto u konačnom poretku.

Naredni protivnik za plasman od 9. do 12. mjesta je Hrvatska. Susret je na rasporedu 12. augusta u 19:45 sati.

Sport1.ba/BHF PRESS