BiH večeras s Hrvatskom: Pobjeda ili oproštaj

Košarkaški reprezentativci BiH večeras se s početkom u 20 sati sastaju sa selekcijom Hrvatske u okviru 4. kola grupe C na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

alt

Nakon sramotnog poraza od Finske sa 28 poena razlike izabranici Sabita Hadžića popravni imaju u sudaru sa favorizovanim komšijama. Teletović, Đedović i društvo zaista su izgledali nemoćno na parketu protiv Finaca (izuzetak Domercant). Nije sramota izgubiti, ali onakva neambicioznost i neozbiljnost zaslužuje kritike. Naročito, ako naglasimo da su prije toga pobijedili Crnu Goru. I onda nam se dogodi debakl, sramota, katastrofa.

Da li su bh. reprezentativci potcijenili Fince? To ne znamo, ali znamo da su su naši suparnici djelovali mnogo spremnije, odlučnije i ambicioznije. Da bi se postigao dobar rezultat, mora se igrati vrhunska odbrana. Zato moraš imati fizički kvalitet, moraš imati barem osam igrača koji su to u stanju. Mi nismo u stanju imati takvu petorku. Naši reprezentativci uopšte nisu igrali odbranu, od toga sve polazi. Za trjumf je potrebno imati dva match-winnera. Mi ih nažalost nismo imali. Recimo, nekada si mogao loptu poslati Markoviću ili tražiti od Mršića da individualnom akcijom riješi situaciju. Sada najviše zavisimo od nadahnuća Mirze Teletovića koji je od tri utakmice, jednu bio na očekivanom nivou.

Srušilo se sve? Naravno da nije. Dodir realnosti potreban je svakome s vremena na vrijeme. Hadžić je griješio, imao je dvojbenih odluka, čudnih pozivnica i nejasnih taktičkih poteza kao i svaki drugi trener na svijetu. Bh. reprezentativci već večeras imaju šansu za popravni. Igraju protiv Hrvatske, a za plasman u drugi krug potrebna je pobjeda. U slučaju poraza mogu početi pakovati kofere. Utakmica počinje u 20.00 sati uz direktan prenos na BHT1.

(Sarajevo-x.com)