Čelnici Nogometnog Saveza BiH očekivano zbunjeni

Oèekivano, ¾alosno, jadno, morbidno, šokantno… U NSBiH su iznenaðeni i zbunjeni, nespremni, bilo šta izjaviti, komentirati u vezi finala svjetskog prvenstva i moguænosti da poène minutom šutnje u znak sjeæanja na srebrenièke ¾rtve. Navikli smo na kalkulantski odnos, na licemerje vlastodr¾aca, istrajnih boraca za svoje fotelje, ali ni u najgorim varijantama nismo vjerovali da predsjednik NSBiH o ovoj temi nema pojma. Ili ne ¾eli bilo šta da zna. 
 
Image

 

Oèit je strah kod muljatora iz Saveza. ®alosno je što inicijativa nije krenula iz NSBiH, još je ¾alosnije što niko iz Saveza nije spreman govoriti o ovoj temi. Valjda da se ne zamjere bagri, po pozicijama, iz FIFA -e. «Principjelno» ne ¾ele politiku miješati u sport.

 

A, nije im smetalo, naprotiv to im je imponovalo -kada je pokojni Milan Jeliæ, kao predsjednik RS i fudbalskog Saveza sa «gorilama» pod punom ratnom opremom ulazio u Savez.

 

Jasmin Bakoviæ, generalni sekretar, NSBiH, nema nikakvih informacija da li æe se na finalnoj utakmici Mundijala u Ju¾noj Africi izmeðu Holandije i Španije obilje¾iti godišnjica genocida u Srebrenici.

– Savez nema nikakvih informacija o tome, jer od Meðunarodne nogometne federacije (FIFA) nismo dobili nikakvo obavještenje. Znam da su pojedine nevladine organizacije tra¾ile da se na finalnoj utakmici obilje¾i srebrenièka tragedija, ali nisu dobili odgovor od FIFA – e – ka¾e Jasmin Bakoviæ.

 

NS BiH kao krovno nogometno tijelo u našoj zemlji nije ni tra¾io od FIFA – e da se minutom šutnje oda poèast ubijenim Srebrenièanima.

 

– Koliko je meni poznato Savez nije ništa tra¾io od FIFA – e, niti je slao neki dopis, ali to bolje zna predsjednik NSBiH Sulejman Èolakoviæ – kazao je Bakoviæ.

A Suljo Èolakoviæ, polako, ali sigurno vodi bh Savez u propast i suspenziju, od strane meðunarodne nogometne federacije. Èolakoviæ nije ¾elio govoriti za naš list, ali je rekao jednu reèenicu kojom je pokazao koliko ga je briga za BiH i srebrenièke ¾rtve.

 

– Pitajte FIFA – u hoæe li biti obilje¾avanja srebrenièkog genocida – kazao je Èolakoviæ.

Kao da Sep Blater treba brinuti o ovome, a ne Suljo. Na¾alost šta drugo oèekivati od èovjeka koji godinama uništava bh. nogomet i kojeg je na kraju doveo do samrti. Doduše ni Blater i kompanija nisu bolji. Njemu trebaju èolakoviæi i slièni da bi i on godinama vladao FIFA – om.

 

(SAN)