Bh. tim protiv Austrije, Maðarske i Rumunije

ImageMuška seniorska odbojkaška reprezentacija BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igraæe protiv Austrije, Maðarske i Rumunije.

Kvalifikacijski turnir Grupe C igra se od 2. do 11. januara 2009., a domaæin æe biti Austrija. Juèe je obavljen i ¾rijeb kvalifikacija za SP kod djevojaka. Naše najbolje odbojkašice u Grupi A odmjeriæe snage sa Slovenijom, Austrijom, Maðarskom i Crnom Gorom. Domaæin turnira još nije odreðen, a na rasporedu je od 5. do 14. decembra.

“U muškoj konkurenciji u drugi krug kvalifikacija plasiraæe se dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe. Kod djevojaka dalje æe iæi samo prvak iz grupe. Svjetsko prvenstvo za odbojkaše igraæe se u Italiji 2010. godine, dok æe odbojkašice iste godine igrati u Japanu”, rekao je Zoran Mihajloviæ, generalni sekretar Odbojkaškog saveza BiH.

Hamid Subašiæ, selektor bh. odbojkašica, vjeruje da se njegove izabranice mogu ukljuèiti u borbu za jedno od mjesta koje vodi u nastavak kvalifikacija.

“Ako se gleda trenutna rejting lista, našu priliku treba da tra¾imo u duelima sa Austrijom, Maðarskom i Crnom Gorom. Slovenke su favoritkinje jer su na 55. poziciji, dok su Austrijanke 60., a mi na 75. poziciji. Ostali rivali iz grupe su iza nas. Naravno, to je samo statistièki podatak. Potrebno je obaviti kvalitetne pripreme, saznati što više informacija o protivnicima i pokušati ostvariti što bolji rezultat. Spisak reprezentacije objaviæu narednog mjeseca”, rekao je Subašiæ.

Dalibor Steviæ, v.d. selektora muške reprezentacije BiH, naglasio je da danas nema laganih protivnika.

“®rijeb nam je u neku ruku bio naklonjen, ali moramo biti svjesni da danas nema laganih rivala, naroèito ako se gleda iz ugla BiH. Svi naši protivnici u grupi imaju mnogo veæa ulaganja u sport i samim tim u boljoj su situaciji od nas. Neæemo se predati, ali naša oèekivanja moraju biti skromna. Treba da krenemo od nule, poèeti sistematski stvarati novu kvalitetnu reprezentaciju”, dodao je Steviæ.

Prvi strateg odbojkaša u narednim danima obaviæe razgovore sa èelnicima OS BiH, kako bi dogovorio detalje oko poèetka priprema.

nezavisne.com