EURO 2008 – Tifo izvjestaj

ImagePolako se zavrsilo i ovo evropsko prvenstvo u najvaznijoj sporednoj stvari na svijetu, fudbalu. Prvenstvo za koje slobodno mozemo reci da je bilo puno iznenadjenja i desavanja, pocevsi od dosadnog pocetka do uzbudljivog zavrsetka. Ovaj put su domacini bili Austrija i Svicarska, dvije preljepe zemlje koje su ugostile mnogobrojne navijace, fanatike, huligane a i turiste. Izdvojicemo neka najzanimljivija desavanja na ovom prvenstvu.

Za pocetak cemo izdvojiti divljanje domacih navijaca, navijaca svicarske, koje je uslijedilo nakon poraza Svicarske od Turske u grupnoj fazi. Nakon odsviranog kraja utakmice, domaci navijaci su se malo opustili, gdje dolazi do sukoba sa policijom i do prvih hapsenja.

Svicarci se nisu imali necim posebnim pohvaliti na ovom evropskom prvenstvu, sem brojke koju cemo izostaviti jer se radilo o domacem terenu.

Oni koji su se sto se tice navijanja nosili sa svajcarcima su i portugalci. Vecinom turisti kojima nije poznata ona prava car navijanja i same tribine. Sto se njih tice, jako lose predstavljanje svoje drzave na ovom prvenstvu.

Od poljaka ocekivano, iako su mogli puno vise i bolje. Fin izgled tribine, gromoglasno navijanje, akcije van stadiona – sve su to poljaci odradili na njima jedinstven nacin.

Austrijanci, za razliku od svoje reprezentacije, za nijansu bolji. Veliki broj navijaca na utakmicama sto je i bilo za ocekivati, medjutim u momentima jako slabo navijanje. Izgled tribine im pokazuje samo da sabanima nikad kraja i da su mnogi dosli da bi bili vidjeni a ne da bi se pokazali i dokazali.

Rumuni za razliku od njihove domace scene, nisu se nesto pretjerano dokazali, ali za razliku od drugih, mogu posluziti kao dobar primjer. Solidno navijanje, cak odradjena i setalica koja je fino izgledala. I za pohvalu upotreba pirotehnike na tribini jer mnogi su se upitali kako je to unseseno?!

Italijani, ocekivano, veoma dobro odradili svoj zanat. Mnogima dali lekciju u navijanju, u bodrenju svog drzavnog tima. Lijep pogled na njihovu tribinu je sve govorio o njima, kao o navijacima cija je tifo scena sigurno jedna od boljih ako ne i najbolja.

Holandjani, sta napisati o njima sem da su bili veoma dobar primjer danasnjeg sabanizma, bar sto se tice izgleda tribine. A nisu puno bolji ni u ostatku onoga sto cini jednu jaku i zanimljivu scenu.

Nijemci su se pokazali veoma dobro, fino izdanje na i oko tribine, fino i organizovano odradjeno par koreografija. Jako dobro navijanje, koje je sigurno mozemo reci dalo krila njemackoj reprezentaciji.

Trebamo izdvojiti i pokusaj napada austrijanaca na nijemce nakon utakmice Austrije i Njemacke u Becu, ciji je ishod 23 uhapsena navijaca i jedna lakse povrijedjena policajka.



Hrvati su se na ovom prvenstvu predstavili veoma dobro i sa sigurnoscu mozemo reci da su imali najbolje izdanje od svih drzava. Izdvojicemo mec cetvrtfinala sa turskom gdje su se na beckom trgu sukobili navijaci ova dva tima. Ali nakon dolaska veceg broja austrijske interventne policije sukob se smirio i prema inofrmacijama nije bilo privedenih.

video: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvati-se-sele-u-bec.html#video

Za vrijeme ove utakmice, mnogi su pratili desavanja u nasoj zemlji, za primjer navesti spekulacije o navodnim dogovorenim sukobima u Mostaru, gdje je grad obezbjedjivalo preko 600 mostarskih policajaca uz pomoc sarajevskog i banjaluckog MUP-a.

Desavanja nakon utakmice, Mostar :

http://www.youtube.com/watch?v=iUU4CdCGAo4

http://www.youtube.com/watch?v=XRN6_ZF_WRw

http://www.youtube.com/watch?v=X4mP2l95_1c

Rusi veoma prijatno iznenadjenje na ovom euru, kako na tribini tako i na travnjaku i van njega. Jako lijep pogled na tribinu, gromoglasna podrska te akcije van stadiona, su doveli sigurno ruse u vrh ovogodisnjeg eura.







 

Parola Ruskih navijaca: 

Za kraj da ne zaboravimo nesto napisati i o spancima koji su takodje imali fino izdanje tokom cijelog eura. Par slika sa utakmice protiv Italije: