TRI, DVA, JEDAN… (IS)PALI!!! (1.dio)

ImageSta smo samo dopustili kriminalnom i amaterskom miljeu u i oko BeHa fudbala da nam urade. U klubovima od kojih su nekad drhtali Derby, Twente, Belenenses pa i veliki timovi poput Borusije i Manchester Uniteda, u klubovima u cijoj povjesti zlatnim slovima pise "Polufinalist Kupa UEFA" danas na zalost vlada rasulo.

Danas se drugi strijelac lige prodaje u Grcku za 25 hiljada KM a prije dvadeset godina se iz tog istog kluba prelazilo u tu istu Grcku za cifru koja je bila i 20 puta veca od ove danasnje.

Nekada se iz veznog reda Sarajeva odlazilo u PSG a danas se iz tog kluba "bjezi" u Norvesku drugu ligu ili u daleki Iran.

Od posljednje reprezentativne utakmice sa Japanom je proslo malo jace od mjesec dana. Svi znamo da su tu utakmicu igrali vecinom Beha nogometni anonimusi i mladici koji ce (mozda) jednog dana i dorasti reprezentativnom dresu ali koji to danas jos nisu. Zasto je utakmica zakazana van FIFINOG termina je vise nego jasno. Od repke je napravljena pijaca najgore vrste, Kodri i Bolicu su predlagani igraci "s brda s dola" i siguran sam da je dobio jos 10-15 otkaza, da bi mu "dusebriznici" koji nam godinama piju krv nasli jos najmanje 20-30 "persepktivnih igraca koji zasluzuju mjesto u A-repki". Sta se desilo sa igracima koji su igrali tu tekmu? Gdje su, sta rade, jesu li se "uhljebili" ili jos uvijek ganjaju angazman negdje daleko? Krenimo redom..

Prvi koji je promjenio klub je Velimir Vidic koji je presao iz Zrinjskog u Zilinu iz Slovacke. To je, po nasim mjerilima mjereno, puna saka brade.

Poslije njega iz Hajduka je put Rusije otisao Damjanovic. Zavrsio je u Vladivostoku, gradu udaljenom nevjerovatnih 6500 kilometara od Moskve!!! Tri vremenske zone mora promjeniti dok "dobaci" do glavnog grada Rusije. Sta mislite koliko cu me vremena trebati da se aklimatizuje na nase vrijeme kada/ako ga Kodro bude zvao na okupljanja sa najboljim timom?

Amer Jugo, koji je upisao svoj prvi (i vjerovatno i jedini) nastup za najbolji A-tim u Japanu, je bio na probi u jednom svedskom drugoligasu gdje nije dobio ugovor pa se vratio nazad u Velez odakle se ponovo sprema u lov na ino-angazman, ovoga puta u Irsku odnosno u Bohemianse iz Dublina..

Stevo Nikolic, "Bombarder" iz Modrice koji se nadavao golova prosle sezone, po drugi put je bio u Njemackoj na probi, ovog puta u drugoligasu Freiburgu. Ni ovoga puta nije ostvario transfer pa je jos uvijek na cekanju u Modrici..

Admira Rascica redovno guraju u Rusiju i u njenu drugu ligu ili u Iran. Nista konkretno se jos nije desilo ali necemo se iznenaditi ako ovaj fudbaler iduceg ljeta "uhvati maglu" iz glavnog grada BiH..

Bojan Regoje je takodjer jedan od onih koji su nastupili u Japanu. Nakon utakmice sa Laktasima proslog vikenda, on je zajedno sa saigracem Milanom Muminovicem, takodjem potencijalnim reprezentativcem BiH, otputovao u Kinu da nadje sebi angazman. Kina je mozda kolijevka mnogo cega ali definitivno ne fudbala..

Semira Stilica, novog mezimca navijaca Zeljeznicara, je pratio svedski prvoligas GAIS medjutim do transfera (jos uvijek) nije doslo. Posto je u Svedskoj transfer otvoren do 31.3. vidjecemo da li ce novi "Bazdarevic" put Svedske i Göteborga..

Mirko Hrgovic je napustio Hajduk i otisao put Japana. Bivsi tim Amara i Ivice Osima, JEF United, je odlucio da ga angazuje. Lova je dobra medjutim Japan je, kao i Kina, Vladivostok i Iran daleko od ociju javnosti i selektora Kodre. Drugim rijecima, adio repka..

Nastavice se…

 samofudbal.blog.bas