Elmin Kurbegovic: Naslijednik Elvira Rahimica?

ImageElmin Kurbegovic, vezni igrac svedskog Elfsborga, jedan je od rijetkih koji su prosli kompletnu omladinsku skolu ovog svedskog prvoligasa i da su dogurali do A-tima. Elfsborg iz Boråsa, grada 60 kilometara udaljenog od poznatijeg Göteborga, je ekipa koja je izgradnjom novog stadiona 2005. dozivjela nevjerovatan uspon, od prosjecnog prvoligasa do prvaka Svedske i treceg pretkola Lige Prvaka te ulaska u grupnu fazu kupa UEFA u roku od tri godine.

Razloga za ovakav razvoj situacije je mnogo. Prvo je cijeli grad stao iza kluba, prosjecna posjeta je skocila sa jedva 7000 na zavidnih 11000, uduplali su primanja od sponzora, sa 3 miliona KM na 6 miliona sto im je omogucilo da dovedu odnosno vrate u svoje redove, prvo, Andersa Svenssona iz tadasnjeg Premierligasa Southamptona pa onda i Mattiasa Svenssona iz Charltona. Malo nakon toga kupljen je i "nas" talentovani 19-godisnjak, Denni Avdic iz danskog Brödbyja. Na to sve su doveli i drugog strijelca lige 2006. Jamesa Keane-a iz engleskog Portsmoutha koji je bio posudjen GAIS-u.

Prvenstvo su osvojili 2006. sa najmanjom mogucom razlikom, bili su za bod ispred poznatijeg AIK-a a 2007. su sezonu zavrsili na cetvrtom mjestu nakon psihickog pada ekipe u kasnu jesen prouzrokovanog teskim porazima od Valencije (0-3) pa onda i od Fiorentine (1-6).

Za Elfsborg nastupaju jos i treci golman Svedske reprezentacije, Johan Wiland, nekadasnji kapiten mlade selekcije Svedske Johan Sjöberg, Anders Svensson, "alfa i omega" zuto-crnih iz Boråsa sa preko 80 nastupa za najbolju selekciju Svedske, Teddy Lucic, "penzionisani" reprezentativac Svedske sa 70 i kusur nastupa za A-tim Svedske, Jari Ilola, Finski reprezentativac sa 50-ak utakmica za Finsku te Helgi Danielsson, reprezentativac Islanda. Kad se tu jos dodaju povremeni reprezentativci Svedske poput Fredrika Berglunda, Mattiasa Svenssona, Stefana Ishizakija i Daniela Mobaecka, shvaticete da Elfsborg ima mjesta u samom vrhu skandinavskog fudbala.

Medju svim tim "zvjezdama i zvjezdicama" ima i jedan Bosanac. Tacnije, imaju dvojica no ova prica je o jednom od njih, Elminu Kurbegovicu, 20-godisnjaku iz Kotor Varosa, koji je u Svedsku dosao 1992. kao jedan od 50 hiljada izbjeglica koliko ih je Svedska primila ratnih godina. U Elfsborgu je postao "inventar", u klubu je od svoje 13. godine, prosao je kompletnu skolu zuto-crnih i ove godine je svojim igrama u pripremnom periodu pokazao da se na njega mora najozbiljnije racunati. Protiv Bröndbyja je asistirao za oba pogotka Dennija Avdica, protiv Häckena je dominirao zajedno sa iskusnijim kolegama A. Svenssonom i Ilolom, postigao je gol a imao je ponovo i asistenciju. Ovih dana je u Spaniji gdje se njegov klub nalazi na pripremama pred predstojecu sezonu.

Pitali smo ga o ambicijama pred pocetak sezone..

– Nakon sto sam dobio trenerovo povjerenje u svih 5 do sad odigranih utakmica u pripremnom periodu, mislim da sam mu pokazao da moze da najozbiljnije da racuna na mene i nadam se da cu ove sezone dobiti sansu od pocetka da pokazem sta znam.

Kako se snalazis sa suigracima, ipak okruzen si sa starim iskusnim "vukovima" koji znaju sve o lopti..

– Istina, sve su to dobri igraci, pogotovo Anders Svensson od kojeg svaki dan mogu nauciti po nesto novo. Pomaze mi svojim savjetima i drago mi je sto imam jednog tako dobrog igraca pored sebe. Izvan terena je skroz stalozen i miran covjek koji se zna nositi sa svojom slavom jer ipak nije mala stvar biti standardan u veznom redu redovnih ucesnika evropskih i svjetskih prvenstava.

Trenutno si u Spaniji na pripremama. Da li si i dalje u istoj formi kao sto smo imali priliku da te gledamo protiv Bröndbyja odnosno Häckena?

– Upravo smo danas igrali protiv CSKA Moskve, savladali su nas sa 4-0 iako smo, po meni, pruzili dosta dobru partiju. Igrao sam drugo poluvrijeme i islo me je relativno dobro, nisam razocarao. Imao sam priliku i da zaigram protiv naseg reprezentativca Elvira Rahimica.(Mali fotnot: Na terenu nije bilo Andersa Svenssona a Denni Avdic je propustio idealnu priliku u prvom poluvremenu medjutim nije uspio savladati golmana CSKA)

Inace, kakvi su Elminovi zivotni planovi mimo fudbala?

– Osim fudbala, studiram, upisao sam IT – pedagogiju. Ide me do sad i skola i fudbal dobro. Mislio sam da napravim malu pauzu na fakultetu pa da se mogu 100% skoncentrisati na fudbalsku karijeru. I onako mi je ostala jos samo godinu dana studija. Vidjecemo sta ce biti..

Neizbjezna tema, reprezentacija. Jesi li do sad nastupao za omladinske selekcije Svedske?

– Nisam nikada igrao za neku od Svedskih reprezentacija.

U slucaju poziva selektora U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine, da li bi se odazvao?

– Naravno da bih, iako do sad nismo imali nikakvog kontakta..

Za kraj, gdje je Elmin za 5 godina?

– (smijeh) Ko zna, mozda u veznom redu CSKA iz Moskve. Do tada ce i Elvir Rahimic prestati igrati a nosimo i isti broj na dresu (25). Elmin mjesto Elvira, i imena su nam slicna!:)

Elminu zelimo puno srece i nadamo se da mu Elfsborg nece biti zadnja stanica u njegovoj profesionalnoj karijeri. A sto se CSKA tice i sna "Elmin umjesto Elvira", citirao bih stari dobri Adidas, "Impossible is nothing"..

samofudbal.blog.ba