U18 – žene: Poraz od Srbije u prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu u Italiji

Danas je u Udinama zvanično počelo Europsko prvenstvo za juniorke u košarci. Selekcija Bosne i Hercegovine u 1. kolu imala je težak zadatak protiv odgovarajuće selekcije Srbije.

Na kraju košarkašice Srbije opravdale su ulogu favorita i slavile rezultatom 65:53 (34:30).

U prvom periodu gledali smo dosta nekvalitetnu košarku sa dosta tehničkih pogrešaka. Na četiri minute do kraja prvog perioda rezultat je glasio 10:2 za selekciju Srbije, da bi Ksenija Mitrić šutem za dva poena konačno prekinula napadački post naše selekcije. Poslije toga mnogo bolja igra naših košarkašica, posebno u odbrani, pa tako nakon prvih 10 minuta odlazimo na odmor pri prednošću od 15:14.

U drugom periodu mnogo bolja igra reprezentacije Srbije, koja zahvaljujući greškama naše selekcije preokreće rezultat u svoju korist. Ovaj period dobijaju rezultatom 20:15, te nakon 20 minuta susreta imaju prednost, 34:30.

Treći period donio je ponovo dobru igru reprezentacije Srbije. Sjajno su igrale u odbrani, te i ovaj period rješavaju u svoju korist rezultatom 15:10. Nakon 30 minuta susreta reprezentacija Srbije imala je prednost od devet poena 49:40.

I četvrti period mnogo bolju igru pokazuju košarkašice Srbije, te rutinski čuvaju stečenu prednost. Ovaj period dobijaju rezultatom 16:13, za konačnih 65:53.

Najefikasnija u našoj selekciji bile su Ksenija Mitrić i Dragana Domuzin sa 14 poena. Reprezentaciju Srbije predvodile su Aleksandra Mužević i Nadežda Nedeljkov sa po 14 poena.

Narednu utakmicu naše juniorke igraju sutra (nedjelja) protiv Češke Republike sa početkom u 14:15 sati.

SportSport.ba/BHF PRESS