U-19 (žene): Poraz i pobjeda u utakmicama sa Slovenijom u Zenici

Ženska U-19 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u ponedjeljak u prijateljskom meču u Trening centru NS/FS BiH u Zenici od vršnjakinja iz Slovenije sa 0:4.

Gošće do prednosti dolaze već u 2’. Neva Kualić odlično šutira sa ivice kaznenog prostora, a lopta se od prečku odbija u mrežu Nikoline Todorić.

Prednost Slovenije je udvostručena u 25’. Jana Intihar je prošla po desnoj strani i ubacila loptu u kazneni prostor bh. tima, a Dušica Lukić je sa 5 metara skreće u sopstvenu mrežu za 0:2.

Prvu priliku BiH je imala u 31’. Sofija Krajšumović sa desne strane dodaje loptu za Mariju Damjanović koja sa 16 metara pogađa prečku gola Pie Božić.

Treći pogodak Slovenke postižu u 54’. Ana Milović ulazi u šesnaesterac bh. tima i iskosa sa lijeve strane šalje loptu u mrežu.

Intihar još jednom dobro prolazi po desnoj strani u 74’ i ubacuje loptu na peterac gdje je najviša u skoku Kim Juršnik i glavom pogađa za konačnih 0:4.

Bosna i Hercegovina-Slovenija 0:4 (0:2)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Almin Džulić.
Sudije asistenti: Mirza Doglod, Din Pripoljac.
4. sudija: Haris Isaković.

Golovi: 0:1 Kualič (2’), 0:2 Lukić (25’, autogol), 0:3 Milović (54’), 0:4 Juršnik (74’).

Bosna i Hercegovina: Nikolina Todorić, Elma Ališić, Frančeska Šimić, Dušica Lukić, Lara Ganić, Sofija Krajšumović, Vina Crnoja, Aldijana Šišić, Marija Damjanović, Đula Velagić, Minela Gačanica. Igrale su još: Iman Šljivo, Anđela Mitrović, Josipa Musa, Envera Akelić, Sarah Spahić, Alma Šečić. Selektor: Dragan Jevtić.

Slovenija: Pia Božič, Ines Sok, Eva Potočnik, Maruša Česnik, Pija Kovačič, Vita Žolek, Adrijana Mori, Nina Šmid, Jana Intihar, Neva Kualič, Ana Milović. Igrale su još: Jona Miletič, Nina Žižek, Luana Zaimi, Kim Juršnik, Nika Udović, Manca Jamnik, Lea Seručnik, Zala Petrič, Anja Žvokelj. Selektorka: Petra Mikelin.

Po završetku utakmice selektor reprezentacije BiH Dragan Jevtić je izjavio:

„Počeli smo sa pripremama za ono što nas čeka u oktobru, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ove djevojke su trenutno najbolje što imamo u ovom uzrastu. Nedostajalo nam je nekoliko igračica iz inostranstva, ali to nije razlog da se žalimo. Znali smo da Slovenija ima kvalitetnu ekipu i to su danas i pokazali. Za dva dana nas očekuje još jedan susret i moraćemo do tada da otklonimo neke greške koje smo danas pravili. Nadam se da ćemo uspjeti u tome.“

Ženska U-19 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u srijedu u Zenici odgovarajuću selekciju Slovenije sa 1:0.

Jedini pogodak na utakmici postigla je Minela Gačanica u 15’. Kapitenka naše juniorske selekcije je odlično primila loptu na deset metara od protivničkog gola, oslobodila se svoje čuvarke i iskosa sa desne strane pogodila mrežu Slovenki za 1:0.

Do kraja prvog poluvremena oba tima su imala nekoliko pokušaja, ali nisu uspjeli da stvor ozbiljniju priliku.

Ista slika viđena je i u drugih 45 minuta i osim pokušaja glavom bh. reprezentativke Marije Damjanović nije bilo šansi.

Bosna i Hercegovina-Slovenija 1:0 (1:0)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Armin Čamdžić.
Sudije asistenti: Sanel Alihodžić, Zerin Bajrambašić.
4. sudija: Jasmin Kovačević.

Golovi: 1:0 Gačanica (15’).

Žuti kartoni: Crnoja (BiH).

Bosna i Hercegovina: Iman Šljivo, Elma Ališić, Dušica Lukić, Lara Ganić, Sofija Krajšumović, Vina Crnoja, Aldijana Šišić, Marija Damjanović, Đula Velagić, Minela Gačanica, Anđela Mitrović. Igrale su još: Envera Akeljić, Frančeska Šimić, Alma Šečić. Selektor: Dragan Jevtić.

Slovenija: Jona Miletić, Eva Potočnik, Maruša Česnik, Pija Kovačič, Vita Žolek, Adrijana Mori, Nina Šmid, Jana Intihar, Neva Kualić, Nina Žižek, Ana Milović. Igrale su još: Luana Zaimi,Pia Božić, Kim Juršnik, Manca Jamnik, Nika Udovič, Lea Seručnik. Selektor: Petra Mikeln.

Selektor Dragan Jevtić je po završetku susreta izjavio: „Mnogo bolja igra nego prije dva dana. Slovenke su i danas pokazale da su odlična ekipa, ali mi smo uvidjeli gdje smo griješili što se odrazilo na igru i rezultat. Ove utakmice će nam dobro poslužiti kao priprema za oktobarske kvalifikacije. Koliko god da u njima rezultat nije važan uvijek je bolje kad se pobijedi radi atmosfere i samopouzdanja. Raduje me i što su igračice pokazale požrtvovanost i borbenost. Bilo je i sada nekih grešaka i to ćemo otklanjati u narednom periodu.“

N/FS BIH / BHF PRESS