Vinko Marinović: ”Velika je čast i obaveza voditi U-21 selekciju”

Nakon što je 10. marta tekuće godine, na sjednici Izvršnog odbora NS/FS BiH, izabran za selektora U-21 reprezentacije, Vinko Marinović je danas prvi put posjetio prostorije Saveza u Sarajevu.

Novi selektor mlade reprezentacije već je tokom današnjeg boravka u Savezu imao brojne obaveze, ali se prije svega sastao sa predsjednikom Elvedinom Begićem, generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem, kao i selektorom „A“ tima Mehmedom Baždarevićem.

Nakon upoznavanja sa članovima administracije NS/FS BiH, Marinović je imao vremena i za kraći razgovor za službenu web stranicu Saveza. Na početku je već napomenuo da ga je iznenadio poziv da bude selektor mladog bh. tima:

„Sve se desilo jako brzo i za mene neočekivano. Ali bez obzira na to, velika je čast i obaveza voditi jednu nacionalnu selekciju. Ovo je bio poziv koji nije mogao da se odbije.“

U ovom trenutku sve misli novog selektora U-21 reprezentacije usmjerene su ka prvom kvalifikacionom susretu sa reprezentacijom Lihtenštajna:

„Nemamo mnogo vremena na raspolaganju, moramo brzo reagovati i početi sa pripremama za prvi meč. Imaćemo sedam dana između okupljanja i utakmice i moramo ih iskoristiti na najbolji način kako bismo se adekvatno spremili ali i upoznali jedni druge. Koliko sam upoznat, dolazi nova generacija igrača, neke poznajem a sa nekima ću se susresti prvi put. Vjerujem da ćemo uspješno sarađivati a meč sa Lihtenštajnom shvatiti ozbiljno i uspješno početi kvalifikacije.“

Vinko Marinović je govorio i o planovima za budućnost:

„Igrači koje ćemo imati na raspolaganju su već prošli kroz naše omladinske selekcije. Naravno, mi ćemo pratiti sve one koji bi mogli konkurisati za „U-21“ tim i eventualno priključiti nekog novog. Obratićemo pažnju i na „U-19“ selekciju koja je izuzetno kvalitetna i vjerujem da iz te ekipe može neko uskoro zaigrati za mladu reprezentaciju. Cilj nam je, nastaviti kontinuitet i kad je riječ o pripremanju igrača iz U-21 selekcije za „A“ tim. To su planovi za naredni period, ali sada sam skoncentrisan isključivo na utakmicu sa Lihtenštajnom.“

Novi selektor U-21 reprezentacije će imati zvanično predstavljanje na press konferenciji koja će biti održana u utorak, 21. marta u 11.00 sati u hotelu „Terme“ na Ilidži.

N/FS BIH