U-17 EURO 2018: Pobjeda nad Danskom na otvaranju prvenstva

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Lafborou Dansku sa 3:2 u susretu prvog kola grupe C Evropskog prvenstva 2018.

Danci su do prednosti došli već u 7’. Gustav Tang Isaksen je odlično prošao po desnoj strani i ubacio u kazneni prostor bh. tima gdje se najbolje snalazi Nikolas Landberg Dyhr i sa desetak metara šalje loptu iza leđa Luke Kačavende.

Rose-Villadsen u 20’ ulazi u šesnaesterac reprezentacije BiH sa desne strane i šutira iz povoljne pozicije, a Kačavenda izbacuje loptu u korner.

Isti igrač je u 28’ još jednom sa desne strane ušao u naš kazneni prostor i asistirao Muameru Brajancu koji pokušava sa peterca, ali se Kačavenda još jednom istakao i sačuvao svoju mrežu. U nastavku akcije šutirao je i Dyhr sa desetak metara, a bh. defanzivci su izblokirali taj udarac.

Nastavili su Danci da prijete po desnoj strani, pa je tako i Isaksen pokušao u 36’, a Kačavenda je još jednom odlično intervenisao i izbacio loptu u korner.

Na otvaranju drugog poluvremena zaprijetio je i bh. tim. Malik Memišević je u 42’ krenuo ka golu Danske, ali su protivnički defanzivci u kaznenom prostoru uspjeli da ga izblokiraju i skrenu loptu u korner.

Memišević u 47’ izjednačuje rezultat. Slobodan udarac iskosa sa desne strane je izveo kapiten Ajdin Hasić, ubacio u šesnaesterac Danske gdje lopta dolazi do napadača Verdera koji sa manje od deset metara ne griješi i pogađa za 1:1.

Denil Badžak je u 55’ prošao pored dva igrača Danske i šutirao sa ivice kaznenog prostora, a lopta odlazi preko gola.

Badžak je imao još jednu priliku nakon dodavanja Hasića, ali je golman Andreas Sondergaard na vrijeme istrčao i izblokirao pokušaj našeg krilnog napadača.

Muminović u 68’ centrira sa desne strane, Memišević je bio najviši u skoku i sa oko sedam metara glavom loptu šalje pored stative.

Alen Mehić u 71’ prekršajem u kaznenom prostoru zaustavlja Isaksona. Penal je izveo Andreas Markvad Kirkeby i pogodio za 2:1 u korist Danske.

Samo minutu poslije Hasić prolazi po desnoj strani i asistira Maliku Memiševiću koji izjednačuje rezultat preciznim šutem sa 15-ak metara.

Ajdin Hasić je u 76’ ponovo u ulozi aistetna. Naš kapiten je izveo korner, a rezervista Nemanja Nikolić postiže treći pogodak za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Do kraja utakmice bh. igrači su sačuvali prednost i osvojili prva tri boda na ovogodišnjem Euru.

Tokom čitavog susreta kadeti su imali veliku podršku navijača sa kojim su po završetku meča proslavili pobjedu.

Danska-Bosna i Hercegovina 2:3 (1:0)
Stadion Unierziteta Lafboro.
Sudija: Juri Fricher (Estonija).
Sudije asistenti: Yuriy Tikhonyuk (Kazahstan), Vytis Snarskis (Litvanija).
4. sudija: Keith Kennedy (Sjeverna Irska).

Golovi: 1:0 Dyhr (7’), 1:1 Memišević (47’), 2:1 Kirkeby (71’ penal), 2:2 Memišević (72’), 2:3 Nikolić (76’).

Žuti kartoni: Nikolić (BiH).

Danska: Andreas Sondergaard, Mathias Ross Jansen, Tobias Pajbjerg Anker, Christoffer Rafn Petersen, Jacob Steen V Christiansen (64. Jeppe Pedersen), Oliver Marc Rose-Villadsen (71. Gustav Bush Trend Mogensen), Muamer Brajanac (64. Andreas Markvad Kirkeby), Nikolas Landberg Dyhr, Gustav Tang Isaksen, Morten Frendrup, Tjomas Gundelund Nielsen. Selektor: Michael Pedersen.

Bosna i Hercegovina: Luka Kačavenda, Elvir Muminović, Dino Islamović, Dragan Matković (47. Alen Mehić), Stefan Rankić. Robert Voloder, Ajdin Hasić, Denil Badžak (73. Nemanja Nikolić), Andrej Đokanović, Malik Memišević, Armin Šarić (64. Kristijan Stanić). Selektor: Zoran Erbez.

Nakon pobjede nad Danskom od 3:2 selektor Zoran Erbez i kadetski reprezentativci nisu krili oduševljenje zbog uspjeha.

Erbez je zadovoljan načinom na koji se ekipa vratila iz rezultatskog zaostatka:

„Čestitam igračima na pobjedi. Uspjeli smo da se vratimo nakon loše igre u prvom poluvremenu i pokažemo karakter. U drugom dijelu smo bili bolji, ali u jednom trenutku smo imali pad koncentracije i desio se penal za protivnika. Dva puta smo se vratili iz negativnog rezultata i na kraju pobijedili. Sve zasluge idu ovim sjajnim igračima. Moramo ostati na zemlji i pripremiti se što bolje za naredne utakmice. Znali smo da je ekipa Danske kvalitetna, bili su bolji na početku, ali u drugom poluvremenu mi smo adekvatno odgovorili, izašli visoko na njihovu zadnju liniju i tu je bio ključ pobjede.“

Dvostruki strijelac Malik Memišević je kratko rekao: „Vjerovao sam u naš tim i kad smo bili u zaostatku. Pokazali smo karakter u nastavku i došli do velike pobjede. Presretni smo zbog ovog rezultata.“

„Sretan sam zbog pobjede i pogotka. Čestitam svojim saigračima na odličnoj igri. Bilo je napeto gledati prvo poluvrijeme, borili smo se. Drago mi je što sam ušao u igru i bio dio ovog trijumfa. Nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu“, kaže Nemanja Nikolić koji je postigao pobjedonosni gol protiv Danske.

Odličnim odbranama u prvom poluvremenu golman Luka Kačavenda je ostavio naš tim u igri, nakon susreta je izjavio: „Čestitam kompletnom stručnom štabu i saigračima na pobjedi. Na sjajnom otvaranju Evropskog prvenstva. U prvom poluvremenu nismo igrali dobro i Danska je bila bolja u tih 40 minuta. Međutim, imali smo aktivan rezultat i u drugom poluvremenu smo pokazali karakter koji krasi ovu generaciju još od prvog kruga kvalifikacija.“

N/FS BIH