Malkočević: “Želimo što bolje predstaviti svoju zemlju u Engleskoj”

Želimo što bolje predstaviti svoju zemlju na Evropskom prvenstvu u Engleskoj, poruka je koju su iz Trening centra N/FS BiH u Zenici zajednički uputili Sakib Malkočević, selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Zoran Erbez, selektor pionrske reprezentacije BiH koji je umjesto Malkočevića koji je bio bolestan vodio U-17 selekciju na dodatnim kvalifikacijama, kao i igrači: Ajdin Hasić (kapiten), Luka Kačavenda i Robert Voloder.

– Treći puta kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine igra na Evropskom prvenstvu, što je zaista veliki uspjeh. Što se tiče ovog plasmana, nije bilo nimalo lako. najteže je, čini mi se, bilo u prvom krugu u Makedoniji gdje ekipa nije bila ni uigrana ni formirana. Iz utakmice u utakmicu, iz okupljanja u okupljanje, izgledali smo sve bolje, što smo potvrdili u narednom krugu u Austriji gdje smo zaista u jednoj jakoj konkurenciji izborili EP. Naravno, sve čestitke pripadaju ovim momcima, zatim kolegi Erbezu, mojim saradnicima u stručnom štabu, ali i svim ljudima u Savezu. Zaista smo ponosni što treći puta igramo na EP i sve ćemo učiniti da još jednom opravdamo povjerenje i što bolje predstavimo našu državu u Engleskoj, kazao je selektor Sakib Malkočević.

Na pitanje da li smo zreliji i sposobniji da napravimo korak dalje, Malkočević je odgovorio da smo samim plasmanom na EURO ostvarili svoj cilja, a da i on kao svi treneri želi bolje i više.

– Znamo da je jaka konkurencija, da nema tamo slabih ekipa. Ali, u razgovoru sa svojim saradnicima kroz nekoliko dana priprema, zaista vidim da se radi o jednoj dobroj ekipi koja je možda i spremna napraviti iskorak. Ovo je jedan dobro uštiman orkestar i očekujem da najbolju muziku u BiH svirtaju tamo u Engleskoj. Neće biti nimalo lako, ali, ako nam se neke stvari poklope, a hvala Bogu, svi igrači su zdravi, pokušaćemo napraviti taj iskorak i ući među osam selekcija, istakao je selektor U-17 selekcije.

Zoran Erbez je ustvrdio da je sam plasman na EP vrhunski rezultat, pogotovo nakon dva prethodna nastupa na EURO-u.

– Lakih protivnika nema. Biće vjerovatno još teže nego što je bilo u grupi. Mada je i naša grupa bila teška u dodatnim kvalifikacijama u Austriji. Nazvali smo je “Nemoguća misija”, ali smo napravili taj jedan iskorak da se nađemo danas ovdje a da već sutradan idemo za Englesku. Ako budemo imali ozbiljan pristup prema svim tim našim obavezama i detaljno analizirali protivnike, mislim da ova ekipa ima kvalitet i da može na najbolji način odgovoriti zadacima. S druge strane, ako se ne daj Bože desi drugačije, mislim da to ne bi bio neuspjeh. U grupi imamo Dance, Belgijance i Irske. Sa Dancima smo bili u grupi, poznajemo ih dobbro, ali isto tako poznaju i oni nas. Moraćemo biti oprezni da nam nebi priredili iznenađenje a istovremeno da mi njima napravimo iznenađenje. Radićemo utakmicu po utakmicu. Dobili smo neke materijale o budućim protivnicima, rekao je Erbez.

Ajdin Hasić, nogometaš zagrebačkog Dinama i U-17 selekcije BiH čiji je kapiten, objasnio je da je kadetska selekcija našezemlje jedna velika porodica, da se svi dobro poznaju te da u Englesku sigurno ne idu na izlet.

– Želja nam je da napravimo ono što dvije prethodne generacije nisu učinile. Bilo nam je stvarno teško u kvalifikacijama, ali nismo se zamarali time što su dvije prethodne generacije izborile plasman na EURO. U glavama nam je bilo da damo sve od sebe da ovu državu pokažemo u što boljem svjetlu i u tome smo uspjeli, kazaoo je Hasić.

Luka Kačavenda, golman novosadske Vojvodine i U-17 selekcije BiH, je naglasio da je dobra atmosfera u reprezentaciji, da su zaista kao jedna velika porodica i da neće u Englesku na izlet.

– Idemo tamo u Englesku da što bolje prezentujemo svoju državu. Što se tiče protivnika u grupi, to su kvalitetne ekipe. Želimo da se nadigravamo sa njima, a ako Bog da i da izborimo plasman među osam najboljih u Evropi, poručio je Kačavenda.

Robert Voloder, igrač njemačkog FC Kolna i U-17 selekcije BiH, rekao je da ono što su pokazali u tri utakmice elitnog kruga kvalifikacija u Austriji, dokazuje da mogu biti bolji od ekipa koje su možda i bolje na papiru od nas i koje su favoriti.

– Mislim da imamo dobru šansu da kroz mečeve u grupi na EP u Engleskoj se plasiramo među osam najboljih, poručio je Voloder.

Sam plasman na EURO za njega je “najbolja stvar koja mi se dogodila u životu”, a sa reprezentacijom BiH želi da pravi još veće i bolje stvari na sportskom planu.

Kadetska reprezentacija putuje 2. maja u jutarnjim satima za Englesku. U ekipi je 20 igrača i to: Luka Kačavenda (Vojvodina, Srbija), Elvir Muminović (Sion, Švajcarska), Dino Islamović (Sarajevo), Dragan Matković (Vojvodina, Srbija), Stefan Rankić (Union Berlin, Njemačka), Robert Voloder (1. FC Koln, Njemačka), Edin Mujić (Željezničar), Alen Mehić (Atalanta, Italija), Kristijan Stanić (Zrinjski), Ajdin Hasić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Denil Badžak (Augsburg, Njemačka), Belmin Dizdarević (Sarajevo), Nemanja Nikolić (Sarajevo), Farid Bačevac (1. FC Koln, Njemačka), Andrej Đokanović (Sarajevo), Asim Muratović (Sloboda), Malik Memišević (Werder Bremen, Njemačka), Vedad Radonja (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Elmin Herić (1. FC Koln, Njemačka), Armin Šarić, Sarajevo).

Oslobođenje