Počele pripreme za utakmice sa Crnom Gorom

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se na Ilidži, gdje se priprema za prijateljske mečeve sa Crnom Gorom u Podgorici

Tiho i bez mnogo medija, tačnije bili su samo predstavnici naše kuće (Oslobođenje op.a.), okupila se rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine. Ovo okupljanje trebalo je biti u okviru priprema za baraž za Svjetsko prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj i to za mečeve sa Norveškom, ali od toga neće biti ništa. Podsjećamo, naš tim je izbačen zbog slučaja Nuić, a u baražu će igrati Švicarska.

Tako će ovo okupljanje poslužiti samo da se odigraju dva prijateljska meča sa Crnom Gorom u Podgorici 6. i 7. aprila. Crnogorcima će ovo dobro doći za pripreme za mečeve sa Hrvatskom, a naši će reprezentativci prve zvanične mečeve igrati u oktobru u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. Bh. tim će biti ili u drugom ili u trećem šeširu žrijeba, ali u narednim kvalifikacijama po tri selekcije iz grupe putuju na Euro.

Selektor Bilal Šuman susreo se sa problemima na ovom okupljanju, a sastav mu kroje povrede. Ivan Karačić odavno je povrijeđen, ali nije jedini koji se nije pojavio.

– Nedostaje nam mnogo igrača. Moram istaći da su Nikola Prce i Dejan Malinović oslobođeni zbog porodičnih obaveza, a Prce će se vjerovatno pridružiti timu na putu za Crnu Goru, to ćemo još vidjeti. Tomislav Nuić i Faruk Vražalić zbog Kupa Turske nisu trebali biti tu, ali u posljednji tren Final four je odgođen, pa će nam se Nuić pridružiti, dok je Vražalić povrijeđen, kazao je selektor Bilal Šuman za Oslobođenje, a onda nastavio:

– Nuića ne bih opteretio da dolazi, ali na krilu trenutno imamo samo Vedrana Delića, jer je Ovčina doživio tešku povredu ramena i možda će morati na operaciju. Edin Tatar ima povredu lista noge, pa ni on neće biti dostupan za ova dva meča, tako da nam neće baš biti lako. Tatar se povrijedio u ligaškom ogledu sa Azotyjem, pa zbog toga pauzira.

Selektor nam je istakao i koji je plan priprema.

– Bit ćemo ovdje na Ilidži do četvrtka, a onda putujemo za Crnu Goru. Trenirat ćemo danas jednom,sutra dva puta, pa onda u srijedu dva treninga, te u četvrtak ujutro nas očekuje put u Crnu Goru, ističe Šuman, koji je priznao da je malo čudno bilo doći na ovo okupljanje.

– Nije jednostavno, moram to istaći. Nismo planirali da bude ovako, jer smo željeli taj baraž i zaslužili smo ga, ali nema nazad. Desilo nam se to što nam se desilo i moramo dalje. Život ide dalje. Sav naš fokus sad će biti na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Bit će nešto lakši put do velikog takmičenja i mogu sada reći da će Bosna i Hercegovina sigurno igrati na Evropskom prvenstvu 2020. godine, istakao je Šuman, a onda se osvrnuo na nove igrače u nacionalnom timu.

– Drago mi je da imamo na ovom okupljanju nekoliko novih igrača. Delić nije novo ime, jer je to igrač koji je već bio u reprezentaciji, ali je novi otkako sam ja selektor. On je svojim igrama u Zrinjskom u domaćem prvenstvu pokazao da je u odličnoj formi i da zaslužuje biti ovdje, govori Šuman i nastavlja:

– Tu nam je i Dragan Vrgoč, korpulentan pivot, koji igra u Holandiji. Igra u oba pravca, a kako nam Vranješ neće igrati prva dva naredna zvanična meča, tako nam je potrebna širina u timu. Što se tiče mladog Edina Klisa, on je perspektiva bh. rukometa i igrač od kojeg možemo očekivati mnogo u budućnosti. Svojim igrama u mladoj reprezentaciji pokazao je da će u narednim godinama postati nosilac igre bh. reprezentacija.

Selektor je pohvalio i formu bosanskohercegovačkih reprezentativaca u svojim klubovima.

– Kako igraju u klubovima, sigurno da mogu biti prezadovoljan i prava je šteta što nismo u baražu. Vjerujem da bismo imali šta pokazati, no da se ne ponavljam, moramo ići dalje i pripremati se za ono što nas očekuje u budućnosti, poručio je Šuman prije sinoćnjeg treninga u KSC-u Ilidža, te najavio da će naredno okupljanje biti u junu, ali da se još ne zna ko bi mogao biti protivnik našim najboljim rukometašima.

Oslobođenje