U-17 reprezentacija saznala protivnike u predstojećim kvalifikacionim ciklusima

U sjedištu UEFA u Nyonu danas su izvršeni žrijebovi kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo za omladinske selekcije.

Kadeski reprezentativci Bosne i Hercegovine će u elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017/18 u grupi 6 za protivnike imati Francusku, Austriju i Dansku.

Nakon današnjeg žrijeba određeno je da se turnir ove grupe održi u Austriji od 21. do 27. marta 2018. godine. Domaćin završnog turnira će biti Engleska od 4. do 20. maja 2018.

U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine će se u EURO kvalifikacijama za sezonu 2018/19 u grupi 2 takmičiti sa Ukrajinom, Islandom i Gibraltarom.

Domaćin mini turnira ove grupe biće BiH od 10. do 16. oktobra 2018. godine. Završni turnir će biti održan u maju 2019. u Republici Irskoj.

Nakon današnjeg žrijeba grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za kadete, selektor naše U-17 reprezentacije Sakib Malkočević je prokomentarisao grupu 6 elitnog kruga:

„Dobili smo veoma tešku grupu, ali sve su takve. Francuska i Austrija su u prvom krugu u svojim grupama osvojili po 9 bodova, a Danska 7 što znači da nisu imali poraz u kvalifikacijama. Nismo favoriti, ali sigurno je da ćemo pružiti maksimum i pokušati da napravimo iznenađenje. Nisu ni prije računali na nas, pa smo dva puta bili na završnici Eura. Mi moramo da se što bolje spremimo i upustimo u borbu sa kvalitetnim protivnicima. Dobro bi nam došle i dvije prijateljske utakmice krajem februara ili početkom marta kako bismo što spremnije dočekali turnir.“

Malkočević o kvalifikacionoj grupi za EP 2018/19., gdje će bh. tim za protivnike imati Ukrajinu, Island i Gibraltar kaže:

„Turnir u oktobru će biti održan u našoj zemlji, a bili smo i nosioci u žrijebu. Samim tim moramo prihvatiti ulogu favorita. Ukrajinci i mi to sigurno jesmo. Nemamo pravo nikoga da potcjenjujemo, ali nadamo se još jednom prolasku u elitni krug. Naravno, pred nama je tek upoznavanje sa generacijom koja će nastupiti u tim kvalifikacijama i vremenom ćemo imati mnogo jasniju sliku o toj ekipi.“

N/FS BIH