Kvalifikacije za SP 2019: Pobjeda nad Rusijom u Skenderiji

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine pobijedila favorizovanu selekciju Rusije rezultatom 81:76.

Za razliku od utakmice u Mejdanu prije godinu i više, bh. košarkaši su sada pobijedili četvrtu selekciju u Evropi i tako najavili da mogu napraviti velike stvari u ovim kvalifikacijama.

Rusi su na otvaranju utakmice poveli 4:0 da bi se bh. košarkaši vratili i došli u vodstvo 9:6. Poenima Atića sa linije za slobodna bacanja u devetoj minuti poveli smo 17:14, a potom smo zahvaljujući Gegiću poveli 20:16 nakon čega je Rusija vezala pet uzastopnih poena i na pauzu otišla sa pola koša prednosti, 21:20.

Drugu četvrtinu otvaramo sa pet uzastopnih poena Miloševića i dolazimo u vodstvo 25:21, a Rusi su prve poene postigli u četvrtoj minuti preko Valieva. Potom su Rusi postigli još pet uzastopnih poena i poveli 28:25. Klimento je u 16. minuti pogodio za plus šest Rusije, 33:27, ali smo se preko Stipanovića i Sulejmanovića vratili i izjednačili na 35:35. Do kraja su obje reprezentacije postigle po tri poena i na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 38:38.

Na početku drugog poluvremena viđena je izjednačena košarka, a naši košarkaši su u 28. minuti zahvaljujući Nemanji Gordiću koji je vezao šest uzastopnih poena poveli 55:53. Isti igrač je potom ukrao jednu loptu i zakucao za plus četiri, 57:53 da bismo preko Miloševića koji je bio polovičan sa linije za slobodna bacanja u posljednjih deset minuta ušli sa plus četiri, 60:56.

Naš playmaker Nemanja Gordić je na startu posljednje dionice dobio dvije tehničke greške, te je zbog toga isključen iz igre, ali smo i pored toga imali prednost od 64:60. Poenima Lazića i Stipanovića došli smo do najveće prednosti na utakmici, plus sedam 69:62 na četiri minute do kraja. Lazić je ponovo pogodio nakon odlične asistencije Gegića za 71:62 da bi potom Stipanović propustio realizovati oba slobodna bacanja.

Na drugoj strani Klimento je pogodio jedno od dva bacanja, a Khvostov je trojkom vratio Ruse u igru, bilo je 72:68 nakon čega su Atić i Musa pogodili za 76:68 i pobjeda nad Rusima je bila veoma blizu. Do kraja smo tu prednost uz male probleme zadržali i zabilježili veliku pobjedu.

Naše košarkaše do pobjede je vodio Musa sa 18 poena i sedam skokova dok je Nemanja Gordić dodao 16 poena uz po tri skoka i asistencije. Još je dvocifren bio Stipanović sa 13 poena, četiri skoka i dvije asistencije.

Na drugoj strani ubjedljivo najbolji je bio Fridzon sa 25 poena i šest skokova dok je Zubkov ubacio 12 poena uz četiri skoka.

Statistički učinak naših košarkaša u večerašnjoj utakmici

Novinarima se nakon velike pobjede obratio i selektor Duško Vujošević.

– Mi smo u cijeli proces kvalifikacija ušli kao autsajderi, ali uspjeli smo jednim dobrim radom i odličnom atmosferom da se plasiramo u sljedeći krug kvalifikacija što je samo po sebi bio veliki uspjeh. Naše ambicije se nisu na tome završavale, sreće nije bilo u žrijebu, ušli smo u najjaču grupu gdje su Rusi, Francuzi i Belgijanci, svi učesnici Eurobasketa. U tim od ljetos došla su četiri igrača, Gordić, Kikanović, Milošević i Stipanović koji su donijeli individualni kvalitet, ali također doprinijeli da se mijenja cjelokupna timska igra. Ostali igrači koji provode dosta minuta na terenu nisu prošli kroz cijeli sistem za koji smo imali četiri dana za uvježbavanje, kazao je Vujošević nakon utakmice, te potom dodao:

– Čovjek mora da se snalazi u ovoj situaciji koja je apsurdna. Imali smo četiri dana za pripremu. Mi smo u toj situaciji uradili najviše što smo mogli. Žalosno je što reprezentativno takmičenje, znači kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo imaju ovakav tretman jer popularnost košarke u zemljama je vezana za uspjeh i igre nacionalne reprezentacije. FIBA je davno izgubila bitku sa NBA, NBA propovira da je najbolje za igrače da ništa ne rade tokom ljeta, tokom pet mjeseci. Primjer UEFA-e i FIFA-e je da na prijateljskoj utakmici Messi mora ići da igra za Argentinu u Rusiji, nema pravo da izostane. Ne mislim da je Messi veća zvijezda od Nurkića ili bilo kog drugog iz NBA. Ovo što se dešava je tragikomično, Euroliga propovjeda stalno priču o biznisu, a praktično svi veliki klubovi pokrivaju deficite igrajući Euroligu. Urušavaju se takmičenja reprezentacija na ovaj način. Ovo nije dobro, na lošem smo putu. Meni je drago što je ova mlada reprezentacija Bosne pobijedila u ovom meču i zabilježila veliki uspjeh. Mislim da je publika imala priliku da uživa u borbenoj utakmici, igračima je bilo stalo da pobijede, borili smo se za svoj rejting. Zahvaljujem publici na podršku koja je došla u pravom momentu za našu reprezentaciju i večeras smo sretni vezano za rezultat ove utakmice, ali nema puno vremena za proslave. Sutra ujutro u pola 5 se kreće za Francusku gdje igramo u ponedjeljak. Moramo biti spremni za to. Čestitam Rusiji koja je veliki protivnik, čestitam im na sportskoj i velikoj borbi, moje zadovoljstvo je upravo u tome što je jedan veliki protivnik pobijeđen.

O utakmici Belgija-Francuska?

– Belgija ima kompletnu ekipu kako znam. Nemaju puno igrača u Euroligi i NBA, u tome je njihova snaga, ekipa koja je nastupala na Evropskom prvenstvu, dobro igra i u ovim kvalifikacijama. Francuzi nisu najjači u ovim kvalifikacijam, ali ako večeras izgube imaće veliku motivaciju i biće favorit. Mi idemo rasterećeni, daćemo sve od sebe, borićemo se na svim utakmicama. Neki spektar našeg očekivanja mora biti veoma širok, završio je naš selektor.

Novinarima se nakon utakmice obratio mladi reprezentativac Amar Gegić.

– Rusi su puno energičnije ušli, pravili su nam probleme sa skokom u napadu nakon čega smo uspostavili našu igru i igrali sve bolje i bolje. Publika je bila naš šesti igrač i vodila nas do pobjede. ovim putem moramo nastaviti i igrati još bolje, rekao je Gegić nakon utakmice i dodao:

– Hvala publici i mojim saigračima na borbenosti koja nas je vodila do pobjede nad Rusijom.

On je četiri sekunde do kraja pogodio ključno bacanje za pobjedu naše reprezentacije, a novinare je zanimalo da li mu je ruka “zadrhtala”.

– U ovim situacijama treba razmišljati pozitivno, dešava se da se fuli slobodno bacanje, ali je najbitnije da smo pobijedili, završio je playmaker našeg nacionalnog tima.

Sport1.ba/BHF PRESS