Kvalifikacije za U-21 EURO 2019: Visoka pobjeda na gostovanju u Velsu

Mlada rerezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Bangoru Vels sa 4:0 u susretu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. 

U osmoj minuti poslije ubačaja Wilsona, Mepham je šutirao glavom pored gola da bi dvije minute kasnije Jukić ubacio iskosa sa desne strane iz slobodnjaka, a golman Velsa je odbio loptu u korner poslije kojeg je pokušao Radeljić, no bezuspješno. U 13. minuti Lončar je šutirao sa velike udaljenosti, ali preko gola da bi dvije minute kasnije Gojak izblokiran iz slobodnjaka.

Demirović je pokušao u 17. minuti, ali nije ugrozio Pillinga da bi u 20. minuti domaći imali najbolju šansu na utakmici. Coxe je ubacio sa desne strane, a Roberts glavom šutirao pored gola Trkulje. Naši reprezentativci su poveli u 26. minuti utakmice. Jukić je izveo aut do Gojaka koji se sjajno oslobodio svojih čuvara i pogodio za vodstvo naše reprezentacije.

Trkulja je u 34. minuti uhvatio pokušaj Wilsona iz slobodnjaka iskosa sa desne strane, a dvije minute kasnije Jukić je pokušao, no nije ugrozio Pillinga što je bilo posljednje uzbuđenje u prvom dijelu.

U 51. minuti susreta poveli smo 0:2. Menalo je uposlio Todorovića koji je sjajno vratio u sredinu za Gojaka, a ofanzivac Dinama je postigao svoj drugi gol na današnjoj utakmici. Šest minuta kasnije Jukić je uposlio Gojaka koji je izašao sam na Pillinga, ali je Norrington-Davies odlično izblokirao njegov udarac.

Roberts je u 62. šutirao, ali preko gola Trkulje da bi sedam minuta kasnije Harris uposlio Wilsona koji je poslije sjajnog solo prodora dobro šutirao, no pored gola. U 71. minuti postigli smo treći gol preko Marijana Ćavara, koji je fantastičnim udarcem ”skinuo paučinu” sa gola Pillinga. Smith u 76. nije ugrozio Trkulju da bi već u sljedećem napadu Menalo postigao fantastičan pogodak za vodstvo naše reprezentacije od 4:0.

U 80. Demirović je pokušao, ali nije ugrozio golmana domaćih što je bilo posljednje uzbuđenje na utakmici i naša reprezentacija je slavila veliku pobjedu.

Vels-Bosna i Hercegovina 0:4 (0:1)
Stadion: „Nantporth“, Bangor (Vels).
Sudija: Christos Nicolaides (Kipar).
Sudije asistenti: Michael Soteriou, Marios Kalogirou (Kipar).
4. sudija: Lucas Soteriou (Kipar).

Golovi: 0:1 Gojak (26’), 0:2 Gojak (51’), 0:3 Ćavar (71’), 0:4 Menalo (78’).

Žuti kartoni: Rondon, Coxe, Smith (Vels), Ćivić, Menalo (BiH).

Vels: Luke Pilling, Cameron Coxe, Cole Da Silva (46. Rhys Norrington-Davies), Regan Poole, Joseph Rodon, Christopher Mepham, George Thomas, Matthew Smith, Tyler Roberts, Harry Wilson, Thomas Harris. Selektor: Robert Page.

Bosna i Hercegovina: Nemanja Trkulja, Eldar Čivić, Marko Mihojević, Stjepan Radeljić, Darko Todorović, Ermedin Demirović, Amer Gojak, Marijan Ćavar (85. Zinedin Mustedanagić), Luka Menalo (78. Kerim Memija), Ivan Jukić (61. Mićo Kuzmanović), Stjepan Lončar. Selektor: Vinko Marinović.

Ovo je ujedno bila i najubjedljivija gostujuća pobjeda U-21 reprezentacije BiH u historiji (zvanične utakmice).

Prethodno je mlada selekcija BiH dva puta u gostima savladala San Marino s 0:3 i 1:3, što su do večeras bile dvije najubjedljivije gostujuće pobjede.

Podsjetimo, Marinović je na klupi U-21 BiH debitovao protiv Lihtenštajna u Zenici, kada su naše mlade nade slavile s 6:0, što je najubjedljiviji trijumf mlade selekcije BiH u historiji.

BiH je trenutno druga u grupi 8 kvalifikacija za EP sa devet osvojenih bodova (pobjede protiv Lihtenštajna, Portugala i Velsa, te porazi od Švicarske i Rumunije) uz gol razliku 14:5.

Sport1.ba / N/FS BIH