BiH igra test-meč protiv Makedonije, direktnog konkurenta na EP

Nakon turnira u Sloveniji i Italiji, odredit ću sastav za EP, kaže selektor Hadžić

Prije nešto manje od jedne godine Lester Mekejleb (McCalebb) predvodio je Makedoniju protiv naše reprezentacije u Skoplju, gdje smo uvjerljivim porazom (56:70) izgubili šanse da se borimo za vrh kvalifikacione grupe.

Danas bh. tim izgleda mnogo i ozbiljnije i spremnije da se suprotstavi makedonskim košarkašima i njenom lideru, naturaliziranom američkom beku, koji će nam biti prvi rivali u pripremama, ali i jedan od protivnika na završnici Evropskog prvenstva u Litvaniji (31. avgust – 18. septembar).

Jači na pleju

– Prošle godine bili smo deficitarni na poziciji pleja, jer smo tokom kvalifikacija ostali samo na Alekseju Nešoviću. Sada već imamo 3-4 igrača koji se mogu rotirati i pratiti Mekejleba. Uz centre Todora Gečevskog i Peru Antića, on je njihov ključni igrač – ističe selektor BiH Sabit Hadžić.

Makedonci su, u odnosu na nas, u prednosti kada je riječ o takmičarskoj formi, jer su već igrali nekoliko utakmica, istina bez Mekejleba i Gečevskog. No, na otvaranju turnira u Ljubljani (6. – 9. avgust), vjerovatno će nam se suprotstaviti u najjačem sastavu.

Ništa lakši neće biti ni ostali dueli, jer već u drugom kolu igramo protiv evropskog viceprvaka Srbije. Turnir ćemo zaključiti utakmicom za plasman s ekipom iz druge grupe, u kojoj su domaćin Slovenija te dvije selekcije (Hrvatska, Crna Gora) koje će nam, poput Makedonije, biti rivali i na EP-u u Litvaniji.

– Nije uobičajeno igrati test-utakmice protiv ekipa koje će ti biti rivali i u zvaničnim mečevima, ali nismo imali izbora. Ovo je svakako bolje nego prošle godine, kada smo s jednom ekipom, a to je Crna Gora, igrali četiri puta tokom priprema – dodaje Hadžić.

Svi će dobiti šansu

Bh. tim produžit će iz Slovenije u Italiju (12. – 14. avgust), na tri također žestoke provjere u Riminiju (Italija, Grčka, Poljska). Hadžić potom planira spisak od 15 imena skratiti na konačnih 12, koji će putovati u Litvaniju.

– Iz Sarajeva će krenuti 14 igrača, dok će nam se u Sloveniji priključiti Henri Domerkant (Henry Domercant). Svi će dobiti šansu, a sedam dana po završetku turnira u Riminiju planiram odrediti sastav za EP, koji će odigrati posljednja tri kontrolna meča u Njemačkoj i Francuskoj – dodaje Hadžić.

Komplikacije s Bremerom

Drugi naturalizirani američki igrač Džej Ar Bremer (J. R.) već je trebao doputovati u Sarajevo, ali se javio rukovodstvu našeg tima sa molbom da prolongira dolazak za nekoliko dana.

– Bremer nas je obavijestio da bi zbog komplikacija nakon operacije nosa trebao sačekati još tri ili četiri dana prije puta, ali mi ga očekujemo barem tokom turnira u Sloveniji. Nije sporno ukoliko ne može igrati, samo neka o tome odluče reprezentativni ljekari – kaže Hadžić.

(Avaz)