Može li naš košarkaški Savez vratiti Preldžića, Rizvića, Begića…?

Tema nije nova, ali je uvijek aktuelna, posebno zato što se bliži završnica Evropskog prvensta u Litvaniji, gdje bi nam usluge naših “stranaca” itekako dobro došle


Košarkaški savez BiH i ove će godine posredstvom Međunarodne federacije (FIBA) pokušati vratiti neke od “odbjeglih sinova” u svoje okrilje.

Tema nije nova, ali je uvijek aktuelna, posebno zato što se bliži završnica Evropskog prvensta u Litvaniji, gdje bi nam usluge naših “stranaca” itekako dobro došle.

Kolike su šanse da FIBA izađe ususret našem Savezu, pitali smo najviše upućenu osobu sa prostora BiH kada je riječ o odnosima nacionalnih i međunarodnih asocijacija, a to je aktuelni član Izvršnog odbora Evropske košarkaške federacije (FIBA Europa) Mirsad Đonlagić.

Preduzeli sve

– Što se tiče našeg Saveza, preduzimamo sve što možemo da vratimo pojedine igrače koji su primili košarkaška državljanstva drugih zemalja. Hoćemo li uspjeti, odnosno kakav će FIBA zauzeti stav, nezahvalno je prognozirati – oprezan je Đonlagić.

Kao i kada se govori o naturaliziranim igračima, u KSBiH jednako su rezervirani i kada je riječ o konkretnim imenima mogućih bh. “povratnika”.

– Licitirati imenima bilo bi prilično neozbiljno, jer je u ovom slučaju bitna želja ne jedne ili dvije nego tri, pa i četiri strane – kaže Đonlagić.

Naime, prije dvije godine KSBiH imao je potpisanu izjavu Emira Preldžića da želi sa slovenskog ponovo prijeći na bh. košarkaško državljanstvo.

Prema pravilniku, to je bilo sasvim dovoljno da generalni sekretar FIBA-e odobri povratak talentiranog krilnog igrača u matičnu reprezentaciju.

Varda dobio dozvolu

No, FIBA je zahtjev Preldžića i KSBiH odbacila, jer kako je u obrazloženju navedeno, nije postojala saglasnost KS Slovenije. Suprotan je primjer Ratka Varde, za kojeg KS Srbije nije pravio probleme pa je stameni centar još 2009. debitirao u dresu BiH.

Koga bi ove godine KSBiH mogao pokušao vratiti? O tome niko ne želi govoriti u javnosti, ali jasno je da lista, barem onih najatraktivnijih imena, ne može biti previše dugačka.

Prednjačila bi imena nikada prežaljenog Preldžića, zatim njegovih zemljaka sa slovenskim pasošima, centara Mirze Begića i Hasana Rizvića, a kalkulira se i sa pojedinim igračima koji su igrali za Srbiju i Hrvatsku.

Tandem iz Eurolige

EMIR PRELDŽIĆ (23 godine, 206 centimetara, klub: Fenerbahče Ulker – Turska): 6,6 poena, 2,5 skokova, 2,3 asistencije (prosjek u Euroligi).

MIRZA BEGIĆ (25, 220, Real Madrid – Španija): 8,5 poena, 4 skoka (Euroliga).

HASAN RIZVIĆ (26, 210, Uniks – Rusija): 6,5 poena, 5 skokova (Eurokup).

Efikasni Hodžić i Kapelan

Krilni centar Adnan Hodžić odigrao je još jednu odličnu utakmicu u američkoj univerzitetskoj NCAA ligi (18 poena, 10 skokova) u porazu svog Lipskomba od Ist Tenesija nakon dva produžetka (95:102).

Poziv za pripreme bh. selekcije bit će upućen i Dijegu Kapelanu sa Meknes stejta. Iako je rođen u Kanadi, njegovi roditelji su iz BiH i Kapelan je izrazio želju da nastupa u bh. dresu. U pobjedi protiv Nortvesterna (78:62) postigao je 39 poena (15,2 prosjek sezone).


(Avaz)