Ðonlagić: Dobro je za bh. košarku to što ćemo igrati na EP

Imamo cijelu godinu da se što bolje pripremimo i napokon postignemo uspjeh. Vjerujem da to mo¾emo ostvariti, ka¾e Ðonlagiæ

Image

 

U nedjelju je Upravni odbor FIBA Evrope na sastanku u Istanbulu odluèio je da na Eurobasket naredne godine u Litvaniji umjesto 16 uèestvuje 24 ekipe.

Jedan od najzaslu¾nijih za ovu odluku je svakako Mirsad Ðonlagiæ.

– Veæ du¾e vrijeme je postojala ideja da se EP 2011. godine proširi na 24 ekipe, ali sve do sada niko nije izlazio zvanièno sa njom.

Kad sam vidio ¾elju Košarkaškog saveza Litvanije da na predstojeæem Eurobasketu budu 24 ekipe, odluèio sam da potegnem to pitanje, pa sam lobirao kod nekih ljudi. Isprva, velike košarkaške nacije nisu ¾eljele proširenje, ali su neke bile za i na kraju se sve dobro završilo po nas.

Ko je najviše dobio?

– Najviše je dobila košarka jer u Evropi ima mnogo kvalitetnih ekipa i šteta bi bila da neke od njih ne igraju na Eurobasketu. Takoðer, i Litvanija je kroz utakmice, karte, turiste… mnogo dobila. Više æe moæi finansijski prosperirati.

Da li je bilo govora o sistemu takmièenja na EP?

– O tome još nije bilo govora. Kakav æe sistem takmièenja biti zvanièno æe se znati tek krajem godine, pošto sad nije bilo mnogo vremena za diskusiju o tome. Sami ¾rijeb je zakazan za januar naredne godine.

Mi nakon šest godina ponovo uèestvujemo na Eurobasketu?

– Dobro je za bh. košarku to što æemo igrati na EP i sad imamo cijelu godinu da se što bolje pripremimo i napokon postignemo uspjeh. Vjerujem da to mo¾emo ostvariti – ka¾e Mirsad Ðonlagiæ.

I ¾ene bez divizije B

Paralelno sa ukidanjem divizije A i B u muškoj, FIBA Evrope je odluèila da to isto uèini i u ¾enskoj konkurenciji. Naime, u kvalifikacijama za EP 2013. godine ukidanjem ove dvije divizije sve ekipe æe se ravnopravo boriti za plasman na EP 2013. godine. Tako æe izabranice Vesne Bajkuše dobiti priliku da se izbore za plasman na EP.

 

(Avaz Sport)