Kvalifikacije za SP 2018: Remi sa Grčkom u Zenici, Baždarević: ”Sa četiri pobjede možemo do drugog mjesta”

U šestom kolu kvalifikacija za SP reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je odigrala na „Bilinom polju“ neriješeno 0:0 sa Grčkom.

Prvu priliku na utakmici imao je bh. tim u 12’. Ibišević je proigrao Višću u kaznenom prostoru Grčke, a golman Karnezis je na vrijeme istrčao i zaustavio udarac našeg reprezentativca. U 19’ je pokušao i Pjanić sa distance ali nije bio precizan.

U 21’ Senad Lulić je morao da napusti igru zbog povrede, a umjesto njega je ušao Kenan Kodro. Upravo Kodro je u 25’ imao dobru priliku, ali je njegov pokušaj sa 15 metara zaustavio golman Grčke reprezentacije.

Pjanić je u 33’ izveo slobodan udarac sa preko 25 metara, a lopta je otišla iznad prečke. Grci su uzvratili u 36’, ali Manolas nije bio precizan sa distance.

Veći dio drugog poluvremena nije bilo prilika, tek je u 75’ bh. tim izveo dobru akciju nakon koje je Džeko šutirao sa ivice šesnaesterca, ali pravo u Karnezisa.

Dobro je u 81’ protrčao Višća je protrčao po desnoj strani, odigrao povratnu lotu ka Džeki, a defanzivci Grčke su uspjeli da izbace loptu u korner. Minutu poslije odličnu priliku imali su Grci, ali ni njihovi napadači nisu bili precizni.

Nakon prekida u 84’ glavom je pokušao Bičakčić, a Karnezis je još jednom bio na visini zadatka. Do kraja utakmice više je BiH pokušavala da dođe do gola, ali se rezultat nije mijenjao.

Na press konferenciji nakon utakmice BiH-Grčka selektor našeg tima Mehmed Baždarević je izjavio:

“Oni su došli po ono što su osvojili. Teško je bilo igrati protiv reprezentacije koja ne želi igrati fudbal. Naš početak nije bio ubjedljiv i agresivan i dobili smo batine u prvih 30 minuta. Bobrenošću, htijenjem, željom, trčanjem sam zadovoljan, a nezadovoljan sam rezultatom, sa dvije teške povrede igrača i suđenjem”, rekao je Baždarević, dodavši:

”Suđenje je bilo protiv male zemlje. Međutim, morali smo biti ubjedljiviji, tačniji i tečniji u pasovima, otvoriti utakmicu ranije s golom. No, sada se moramo zadovoljiti s neriješenim rezultatom i idemo dalje.”

”Znali smo šta nas čeka…”, kazao je Baždarević, pa se vratio na probleme prije utakmice:

”Imali smo puno problema, pet otkaza važnih igrača. Miralem Pjanić je igrao sa 60 posto kapaciteta.”

Ipak, vjeruje da BiH može biti druga u Grupi H i plasirati se u baraž.

“Još četiri kola su do kraja kvalifikacija. Belgija će biti gost Grčke i vjerujem da mogu pobijediti i mi tu doći u bodovnu prednost nad Grcima. Ići ćemo do kraja. Vjerujem da možemo sa četiri pobjede osvojiti drugo mjesto u grupi”, poručio je Baždarević.

Nakon utakmice sa Grčkom Asmir Begović je izjavio: „Teška utakmica za nas jer Grci su neugodan protivnik. Idemo dalje. Imamo još četiri utakmice do kraja kvalifikacija i ništa nije izgubljeno. Žao mi je što nismo pobijedili, ali nije bila naša noć.“

Miralem Pjanić je rekao: „Znali smo da će meč biti težak. Željeli smo pobijediti, ali nismo uspjeli. Idemo utakmicu po utakmicu jer još smo u igri za plasman dalje.“

Reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije nastavlja 31. augusta kada će gostovati na Kipru.

N/FS BIH/Anadolija/BHF PRESS