Šuman: ”Ne znam kako ćemo do Finske”

Preregistracija Rukometnog saveza BiH traje cijelu vječnost i zbog toga se nalazimo u nezavidnoj situaciji uoči nastavka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. u Hrvatskoj, kaže zabrinuti selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman.

Sapunica oko preregistracije RS BiH još nije okončana. Kad se mislilo da će osnivanjem federalnog rukometnog saveza stvar biti riješena, uslijedili su problemi u ovom entitetskom savezu koji će još neko vrijeme sačekati na upis u registar Ministarstva kulture i sporta i Ministarstva pravde Federacije BiH, što je preduslov da krovni savez djeluje po Zakonu o sportu. Dok se to ne desi, RS BiH će biti bez izvora finansiranja s obzirom na to da je Poreska uprava FBiH blokirala račune ove kuće.

“Sve je ovo neozbiljno. Osnovan je taj federalni savez, a koliko čujem sada ima nekih žalbi, pa ćemo vjerovatno izgubiti još 14 dana. U međuvremenu smo mi blokirani na sve strane, a maj je pred vratima. Moraju se stvari definisati, moramo da se skupimo, kupimo avionske karte. Ne znamo kako ćemo to sve završiti. Ne možemo da radimo normalno kako bismo htjeli, ova reprezentacija nija moja, već zajednička”, ističe razočarani Šuman.

Bh. selektor naglašava da ovo trenutno stanje utiče na sve, pa i na same igrače koji, čini se, do posljednjeg dana neće znati hoće li putovati u Finsku, a onda i u Španiju na kvalifikacione mečeve.

“Nije u redu, prije svega, prema igračima. Nije ovo način kako bi to trebalo da izgleda. Učinili smo sve da taj sportski segment zaživi, bilo je dosta lijepih akcija, turnira, međutim meni treba pomoć logistike. Iskreno, ne mogu da stignem sve, jer previše je ovo za jednog čovjeka. Ljudi koji govore da vole ovaj sport zaboravili su da pričaju o rukometu, izgleda da su pozicije najbitnije”, riječi su Šumana, koji je dodao:

“Ne daj bože da ne otputujemo u Finsku. To će imati teške posljedice za sve selekcije i klubove u BiH. Želim samo da doživim trenutak da kao selektor objavim spisak igrača i da kažem kad je okupljanje. Vidjećemo za desetak dana šta će se desiti i nadam se da ćemo tada biti pametniji.”

Selektor je, kako kaže, već napravio spisak za dvomeč sa Finskom, koji je na programu početkom maja. Na njemu će se naći i šest novih rukometaša koji nisu ranije dobijali poziv.

“Spisak je napravljen, ali čekam da vidim kako će se sve ovo riješiti. Ne možemo praviti kule i gradove dok se ne povuče crta. Treba nam da Savez diše na neki način jer bez pomoći bar malo logistike teško šta možemo napraviti. Biće novih imena, šestorica novih će se naći na spisku”, govori Šuman.

Uprkos porazima od Španije i Austrije, Šuman tvrdi da šanse za odlazak u Hrvatsku nisu izgubljene.

“Budemo li dugo držali igru šest na šest, mislim da imamo velike šanse protiv Finske. Ključ će biti i naša igra u napadu. Nema kalkulacija, pod moranjem je da dobijemo naredna dva meča. Očekujem da Španci u dvomeču takođe dobiju Austriju, s kojom bi u zadnjem kolu odlučivali o putniku na Euro”, zaključio je Šuman.

Nezavisne