Vujošević: ”Želim Gašića za saradnika”

Nekadašnji trener Partizana, a sada šef struke francuskog Limoža, Duško Vujošević imenovan je u ponedjeljak za selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Vujošević je potvrdio saradnju, dodavši da će detalji i planovi biti poznatiji u narednim danima.

“Biram saradnike. Velimir Gašić je prvi koga bih želio da vidim uz sebe na klupi i to mjesto će mu biti ponuđeno, a da li će ući u stručni štab zavisiće prije svega od njegove odluke. Postoje još neka imena o kojima se razgovara, međutim, o njima ćemo govoriti nešto kasnije, za sve to je još rano”, rekao je Vujošević.

Velimir Gašić je aktuelni trener tuzlanske Slobode, a u karijeri je bio prvi pomoćnik Vujoševiću u Partizanu. Samostalno je još vodio Radnički iz Beograda, Metalac iz Valjeva, banjalučki Borac i novosadsku Vojvodinu.

Nezvanično u stručni štab A reprezentacije BiH mogao bi ući i Josip Pandža, trener koji je sa kadetskom reprezentacijom BiH osvojio titulu šampiona Evrope.

Vujošević je “pobijedio” Slovenca Aleša Pipana, s kojim je ušao u finalni krug izbora.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić potvrdio je da je preostalo još samo da se potpiše ugovor sa crnogorskim stručnjakom.

“Gospodin Duško Vujošević je definitivno izabran za novog selektora i s njim će biti potpisan četvorogodišnji ugovor. To je selektor i trener koji može spojiti našu košarkašku perspektivu sa vlastitim iskustvom i znanjem koje je zaista veliko. Prvi izazov za njega biće pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Naš cilj je svakako stvaranje novog tima”, rekao je Barbarić.

Bosna i Hercegovina kvalifikacioni ciklus počinje u avgustu, a protivnici bh. košarkašimau pretkvalifikacijama biće Švedska, Armenija i Slovačka. Dvije prvoplasirane reprezentacije nastaviće kvalifikacije za Mundobasket u Kini 2019. godine.

Blicsport/mondo.ba