Duško Vujošević novi selektor muške seniorske reprezentacije

Duško Vujošević je danas postao novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju potvrdio je Dubravko Barbarić, generalni sekretar KSBiH.

“Duško Vujošević je izabran za novog selektora naše reprezentacije, a ugovor će biti potpisan na četiri godine nakon isteka njegovog angažmana u francuskom Limogesu. Zadovoljni smo jer smo pronašli dugoročno rješenje u skladu s novim FIBA-inim sistemom takmičenja. Također, postigli smo dogovor da Vujošević angažira jednog perspektivnog domaćeg trenera za pomoćnika koji će na taj način sigurno steći važno iskustvo”, rekao je Barbarić.

Vujošević (58) je u karijeri dugoj više od 30 godina u četiri navrata vodio Partizan, a 2010. sjeo je i na klupu moskovskog giganta CSKA.

S juniorskom reprezentacijom SFR Jugoslavije 1988. godine osvojio je zlato, a vodio je i seniorske reprezentacije Srbije i Crne Gore 2003. godine kada je na Eurobasketu uprkos otkazima skoro svih zvijezda tadašnjeg aktuelnog svjetskog i evropskog prvaka osvojio peto mjesto te Crnu Goru od 2007. do 2010. godine kada je novoformiranu selekciju uveo u Diviziju A.

Trenutno je trener francuskog Limogesa, devetoplasirane ekipe francuske Pro A lige.

Našu selekciju od 2. do 19. augusta očekuje nastup u predkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. BiH se nalazi u grupi sa Švedskom, Slovačkom i Armenijom.

Klix