U17: Musa i Janković rekorderi, Musa u najboljoj petorci i prvi stijelac Svjetskog prvenstva

Finalnom utakmicom između Sjedinjenih Američkih Država i Turske zvanično je završeno ovogdišnje U17 Svjetsko prvenstvo u španskoj Zaragozi.

Amerikanci su u finalnoj utakmici uvjerljivo slavili protiv Turske rezultatom 96:56 i tako osvojili četvrtu titulu prvaka svijeta u ovoj kategoriji što je maksimalan broj titula sa obzirom da su do sada odigrana četiri prvenstva svijeta za igrače do 17 godina.

Za našu reprezentaciju ovo je bilo debitantsko i historijsko prvenstvo jer do sada nijedna omladinska selekcija nije igrala na ovoj razini.

Naši zlatni momci napravili su odlične rezultate u Zaragozi. Osvojeno je deveto mjesto sa učinkom pet pobjeda i dva poraza. Statistički gledano treća smo reprezentacija po broju postignutih koševa, 87,9 koševa po utakmici odnosno ukupno 615 postignutih koševa na prvenstu. Ispred nas su Kanada sa 626 koševa i prvak SAD sa 743 koša.

Kada je u pitanju skok igra i tu smo na trećoj poziciji 51,3 skokom po utakmici odnosno ukupno 359 skokova na prvenstvu. Ispred nas su Turska 384 skoka i SAD sa 403 skoka.

Po broju asistencija smo drugi sa ukupno 126 asistencija – 18 po utakmici. Ispred nas su Amerikanci sa dvije asistencije više i prosjekom 18,3 po utakmici.

dzanan musa u17 rekord

Džanan Musa je u utakmici protiv Tajvana postigao rekordnih 50 poena i tako postao prvi igrač u historiji Svjetskog prvenstva do 17 godina po broju postignutih poena na jednom susretu.

Predhodno su rekorderi po broju postignutih poena bili Australac Isaac Humphries koji je na prvenstvu održanom 2014. godine postigao 41 poen i Francuz Jaylen Hoard koji je postigao također 41 poena na ovogodišnjem prvenstvu.

aljosa jankovic
Aljoša Janković

Naša reprezentacija na ovogodišnjem prvenstvu imala je još jednog rekoreda. Aljoša Janković je u susretu protiv Dominikanske Republike imao triple-double učinak (15 poena, 18 skokova, 10 asistencija) i tako postao prvi igrač u historiji Svjetskog prvenstva do 17 godina sa ostvarenim triple-double učinkom.

Najbliži tom rekordu bio je Kinez Qi Zhou 2012. godine, kada je imao učinak od 21 poen, 10 skokova i osam blokada.

dzanan musa u17 najbolji strijelac
Džanan Musa i predsjednik FIBA-e Horacio Muratore

Prvi strijelac Svjetskog prvenstva u Zaragozi bio je naš Džanan Musa sa ukupno postignutih 238 poena na prvenstvu, odnosno sa prosjekom od 34 poena po utakmici.

Iza njega su bili Francuz Jaylen Hoard sa 22,4 poena po utakmici – ukupno 157 postignutih poena, a treći je bio Tajvanac Ting-Chien Lin sa 21,3 poenom po utakmici – ukupno 149 postignutih poena.

u17_spanija2016_petorka
Sa lijeva na desno: Horacio Muratore (predsjednik FIBA-e), Sergi Martinez (Španija), Collin Sexton (SAD), Arnas Velicka (Litvanija), Džanan Musa (BIH) i Wendell Carter Jr (SAD)

Kapiten naše U17 reprezentacije Džanan Musa odabran je i u najbolju petorku Svjetskog prvenstva u španskoj Zaragozi. Osim njega u petorci se nalaze Španac Sergi Martinez, Litvanac Arnas Velicka, Amerikanci Collin Sexton i Wendell Carter Jr.

Podsjećamo, kada je u pitanju ova generacija igrača (rođenih 1999. godine) svoje mjesto na širem spisku selektora seniorske reprezentacije Damira Mulaomerovića za kvalifikacione utakmice EuroBasketa 2017 našli su Džanan Musa i Njegoš Sikiraš.