Baždarević pozvao 24 igrača za utakmice sa Gibraltarom i Albanijom

Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević danas je objavio spisak reprezentativaca na koje računa za predstojeće dvije utakmice našeg državnog tima.

Naši seniorski reprezentativci kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine nastavljaju utakmicom protiv Gibraltara, koja će biti odigrana 25. marta na stadionu Bilino Polje.

Tri dana kasnije, 28. marta, naši reprezentativci će u prijateljskom meču u Elbasanu odmjeriti snage s reprezentacijom Albanije.

Selektor bh. državnog tima Mehmed Baždarević danas je objavio spisak nogometaša na koje računa za naredna dva susreta. Na njemu se nalaze 24 nogometaša, ali tu su još četiri rezerve u slučaju da se neko od igrača na glavnom spisku povrijedi.

Na spisku se nalaze:

– golmani: Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Kenan Pirić

– odbrana: Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Edin Cocalić, Ervin Zukanović, Dario Dumić, Sead Kolašinac, Daniel Pavlović

– vezni red: Miralem Pjanić, Mario Vrančić, Gojko Cimirot, Sanjin Prcić, Amer Gojak, Edin Višća, Avdija Vršajević, Danijel Milićević, Rade Krunić

– napad: Vedad Ibišević, Riad Bajić, Armin Hodžić, Kenan Kodro, Milan Đurić.

Na rezervnom spisku su Tomislav Tomić, Haris Duljević, Miroslav Stevanović i Samir Memišević.

“Imali smo povreda, igrača koji ne igraju, koji nisu u formi. Ova je utakmica važna i korak je naprijed prema Rusiji. Đurić je tu jer se radi o manjoj povredi”, izjavio je na početku konferencije za medije.

Na spisku je mladi Amer Gojak, koji je sve više u Baždarevićevim planovima.

“Gojak će doći i trenirati s nama, a da li ćemo ga dati mladoj reprezentaciji, vidjet ćemo. Važno je da igra, ali i da mu poklanjamo pažnju kako bi znao da računamo na njega”, rekao je Baždarević.

Velikih promjena u sastavu za Gibraltar neće biti, ali protiv Albanaca se mogu očekivati “eksperimenti”.

“Nastojat ćemo da ne mijenjamo naše sisteme u kojim naši igrači znaju i mogu igrati. Gibraltar je autsajder, svi očekuju laganu utakmicu, ali moramo odigrati profesionalno. Bit ćemo ofanzivni, ali ne znam da li ćemo početi s jednim ili dva napadača. Što se tiče utakmice s Albancima, probat ćemo neke druge sisteme koji bi nam mogli biti korisni u budućnosti”, kazao je naš selektor.

Naši igrači su u različitoj formi.

“S jednom grupom smo zadovoljni, dok druga igra malo. Nastojali smo da vidimo što više igrača, učinit ćemo sve da im podignemo formu tokom priprema”, istakao je Meša.

Na spisku nema Harisa Medunjanina i Emira Spahića, koji su ranije bili standardni. Medunjanin je u SAD-u, a Spahić nema klub.

“Medunjanin igra, ali je otišao u SAD. On se slaže da u ovom trenutku najbolje da se adaptira u novoj sredini. Mladi igrači će zamijeniti one koji odlaze iz reprezentacije. Raduje me mladost koja dolazi. Spahić je važan i kvalitetan igrač, ali nema klub niti je u trenažnom procesu. Željeli smo da što prije zaigra. Ipak, svim igračima koji mogu da doprinesu, vrata reprezentacije su otvorena”, dodao je Baždarević.

Zbog Begovića, koji rijetko brani u Chelseaju, nije zabrinut.

“Bega je u velikom klubu, ali ne igra. Ipak, u formi je, tako je bilo i protiv Grčke”, poručio je selektor.

Upozorio je da protiv Gibraltara neće biti lako, ali da je pobjeda definitivno jedini cilj.

“Gibraltar nije zabilježio značajne rezultate, ali spremamo ozbiljno. Gledali smo utakmice i imamo sve informacije. Najbolje je da sa što manje ‘troška’ odradimo tu utakmicu. Moramo biti profesionalni kako bismo uzeli sva tri boda”, završio je Baždarević.

Stručni štab se okuplja u subotu, a igrači stižu u ponedjeljak, kada će obaviti trening.

BiH se nalazi u kvalifikacijskoj grupi H i zauzima treću poziciju sa sedam bodova osvojenih iz četiri utakmice. Druga je Grčka s 10, a prva Belgija s 12 bodova. Četvrto mjesto pripada Kipru koji je osvojio tri boda, koliko ima i petoplasirana Estonija. Posljednji na tabeli je naš naredni protivnik Gibraltar bez bodova.

Klix/BHF PRESS