Slovenija bolja od BiH na otvaranju turnira u Tihiju

Reprezentacija Slovenije jučer je savladala Bosnu i Hercegovinu sa 6:3 u prvom meču turnira četiri nacije u poljskom Tihiju.

Nakon što je Stanislav Galić odbranio dva šuta Slovencima uslijedio je pogodak selekcije Slovenije. Alan Fetič je izveo slobodan udarac, dodao loptu do kapitena Osredkara, a ovome, usamljenom na drugoj stativi, nije bilo teško da postigne pogodak.

Nastavila je i tada selekcija Slovenije sa boljom igrom, a Bosna i Hercegovina dva puta prijeti preko Radmilovića. Prvi put mu je šut izblokiran, a u drugom Puškar nekako uspjeva loptu da izbaci u korner. I onda u devetoj minuti 0:2. Izgubio je Bevanda loptu na srediti terena, a Osredkaru u nastavku te akcije nije bilo teško da ubaci loptu u prazan gol.

Do 3:0 Slovenci stižu u 16. minutu. Fetič je izveo aut za Osredkara na svojoj polovini, a zatim nastavio kretnju. Dobio je loptu, razmijenio dupli pas sa Totoškovičem, a zatim lako realizovao tu situaciju za velikih 3:0.

Nepunu minutu kasnije ekipa Bora Matana ipak stiže do gola. Najbolji pojedinac u polju bosanskohercegovačke reprezentacije Anel Radmilović je u svom karakterističnom stilu izbacio čuvara a zatim snažno šutirao desnom nogom. Puškar je bio na lopti, međutim nije uspio da odbrani taj šut.

I pred odlazak na odmor ekipa Andreja Dobovičnika stiže do četvrtog gola. Fideršek je sa lijeve strane ostavio loptu za Totoškoviča, ovaj mu je kratko vratio a onda je uslijedila snažna desnica, neodbranjiva za Galića.

U nastavku susreta odmah i peti pogodak za Slovence. Fiderešek je sa lijeve strane krenuo sam, zabio se u odbranu Bosne i Hercegovine i onda gurnuo loptu u mrežu.

Glavni akter bosanskohercegovačkog napada u 33. minutu ponovo je bio Anel Radmilović. Lomio je svog čuvara dugo, a onda se odlučio na šut sa nekih petnaest metara. Išlo je to po golu, a golman Slovenaca je loše reagovao i lopta je odsjela u mreži za 2:5.

Uspjeli su izabranici Bora Matana da smanje rezultat na 3:5 dvije minute kasnije. Ivan Ivanković je asistirao za Predraga Šešelja, koji je na dan puta u Poljsku stigao među reprezentativce, a futsaler “Leotara” je efektno pogodio mrežu.

Drugo poluvrijeme Slovenci su potpuno smirili. Pokušala je Bosna i Hercegovina sa “viškom” u zadnjih pet minuta, međutim to je išlo poprilično sporo i tromo i nije donijelo nikakav rezultat, osim šestog primljenog pogotka. Sa pola terena na praznu mrežu je pogodio Totoškovič nakon loše izvedenog auta Bevande.

Bosna i Hercegovina je u ovom meču dobro i prošla kakvu je utakmicu odigrala, naročito u prvom poluvremenu. Pitanje je samo koliko bi gola primili, sa ovoliko grešaka, da su Slovenci bili malo koncentrisaniji, odnosno da na golu nije bilo Stanislava Galića.

BIH – SLOVENIJA 3:6 (1:4)
Dvorana u Tihiju
Gledalaca: 100
Strijelci: 0:1 Osredkar 4, 0:2 Osredkar 9, 0:3 Fetič 16, 1:3 Radmilović 17, 1:4 Fideršek 20, 1:5 Fideršek 23, 2:5 Radmilović 33, 3:5 Šešelj 35, 3:6 Totošković 40
Žuti kartoni: Čeh (Slovenija)

BiH: Galić, Bevanda, Pavlović, Šunjić, Radmilović, Hodžić, Matan, Ivanković, Milanović, Jokić, Ramić, Šešelj, Jelić, Hrkać Selektor: Boro Matan

Slovenija: Puškar, Fetič, Osredkar, Totošković, Fideršek, Bezjik, Čeh, Martič, Hozjan, Govekar, Jelić, Širok, Turk Selektor: Andrej Dobovičnik

Finska je u drugom meču turnira pobijedila Poljsku sa 3:2.

U drugom kolu koje je na programu danas (29. januara) sastaće se Bosna i Hercegovina-Finska (17:00 sati) i Poljska-Slovenija (19:15 sati).

Sportdc.net/BHF PRESS