Remi sa Finskom na turniru u Tihiju

Malonogometaši Bosne i Hercegovine i Finske odigrali su 2:2 u meču drugog kola turnira Četiri nacije u poljskom Tihiju.

Izabranici Bora Matana su odigrali znatno bolje nego protiv Slovenije. U jednoj teškoj, tvrdoj utakmici, prvi do gola stižu Finci. Ivan Ivanković je pogriješio, poslao kratku i sporu loptu u sredinu terena, a na svojoj polovini je presjekao Juka Kitola. Krenuo je sam ka golu Bekira Hodžića, niko mu nije izašao u šut, i onda je topovskim šutem uslijedila laka realizacija.

Tvrda utakmica rezultovala je i velikim brojem faulova, pa Anel Radmilović ima priliku da sa kaznenog udarca dovede svoju reprezentaciju do izjednačenje. Ipak, njegov šut brani golman skandinavske selekcije. Ono što Radmilović nije uspio u desetoj minuti, jeste dva minuta kasnije. Bila je to izuzetno lijepa akcija Bosne i Hercegovine. Mirko Hrkać je okrenut leđima prema protivničkom golu samo bocnuo loptu preko odbrane i spojio Anela Radmilovića 1 na 1 sa golmanom, a igrač takvog kalibra to rado koristi. Zaobilazi golmana Finske i pogađa praznu mrežu za 1:1.

No, radost bosanskohercegovačke selekcije bila je kratkog daha. U prvom napadu nakon što su krenuli sa centra Finci izvode jednu dužu akciju, a na kraju je golom kruniše Korpela za novo vođstvo i rezultat prvog dijela.

I poslije tog gola viđena je tvrda utakmica. ekipe su ulazile u prilike, ali ili nisu bile dovoljno koncentrisane, ili su čuvari mreže obje selekcije bile na visina zadatka.

U 31. minutu Finci dobijao crveni karton. Panu Autio je poslije jedne borbe za loptu kod korner linije udario Radmilovića te je zaradio drugi žuti karton, a time i put u svlačionicu. Bosanskohercegovačka reprezentacija je dobila dvije minute igrača viška na terenu, međutim skromno je to odigrano. Svelo se uglavnom na individualni kvalitet i šuteve sa distance, bez izgrađene akcije i korištenja tog viška. Golman Finaca, Anti Koivukmaki, odbranio je dva šuta Anela Radmilovića, te po jedan kapitena Bevande i Ivana Matana, pa je “višak” ostao neiskorišten.

Sve što je Bosna i Hercegovina do tada promašila naplatila je u 37. minutu. Opet je sve krenulo iz njihove greške. Hrkać je izgubio loptu na centru, Arber Istrefi krenu na Hodžića, a golman Bosne i Hercegovine je sjajno reagovao i spriječio pogodak. A onda je uslijedila akcija nove napadačke linije “Zrinjskog”. Hrkać je poslao pas za Ivana Ivankovića, ovaj odigrao za kapitena Bevandu koji završava ovu akciju u tri poteza.

Rasplamsala se maksimalno igra nakon tog pogotka. Finci pokušavaju, a Bekir Hodžić izbija loptu u korner, da bi poslije kornera šut otišao preko gola. Zatim tri puta prijeti BiH. Prvo je Hrkać uposlio Ivankovića, a njegov šut ispred gola zaustavljaju zajedničkim naporom golman Koivumaki i jedan igrač. Tražio je Ivanković, i kompletna ekipa igranje rukom, međutim nisu dobili najstrožiju kaznu. Nakon toga u prilici je i Ivan Matan. Sjajno je šutirao, a Koivumaki izbacio loptu, da bi odmah iza toga zaprijetio i Mirko Hrkać no pogađa spoljni dio mreže.

Na pedeset sekudi do kraja u prilici je i Jarmo Juno. Primio je loptu na prsa i snažno šutirao, no Hodžić je i dalje sjajan. Ponovo je Bekir Hodžić izvadio svoje saigrače i reprezentaciju na sedamnaest sekundi do kraja. Sjevnula je brza kontra Finaca, a golman “Kaskade” je sjajnom paradom opet spriječio najgore.

Utisak je da je Bosna i Hercegovina odigrala znatno bolji meč nego protiv Slovenaca jučer, međutim ni u utakmici sa Finskom nisu uspjeli stići do pobjede. Priliku za to imaće prekosutra kada igraju protiv domaćina.

BOSNA I HERCEGOVINA – FINSKA 2:2 (1:2)
Dvorana u Tihiju
Strijelci: 0:1 J.Kitola 8, 1:1 Radmilović 12, 1:2 Korpela 13, 2:2 Bevanda 37
Crveni karton: Panu Autio 31 (Finska)

BiH: Hodžić, Pavlović, Bevanda, Radmilović, Ivanković, Galić, Matan, Jokić, Hrkać, Šešelj, Milanović, Ramić, Jelić, Šunjić

Finska: Savolainen, Koivumaki, Autio, M. Kitola, J. Kitola, Hosio, Juno, Tirkonen, Vanha, Korpela, Istrefi, Nistrom

U drugoj utakmici drugog kola turnira Slovenija i Poljska su odigrli neriješeno 6:6.

Nakon dva kola Slovenija i Finska su osvojile po 4 boda, dok BiH i Poljska imaju 1 bod.

Utakmice trećeg kola biće odigrane 31. januara kada će se sastati: Poljska-BiH (17:15) i Slovenija-Finska (15:00).

Sportdc.net/BHF PRESS