Muška U18 reprezentacija zauzela 6. mjesto na Europskom prvenstvu u Turskoj

Muška juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost, nije uspjela da izbori vizu za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Naši momci poraženi su danas od selekcije Španije rezultatom 77:65, u meču za peto mjesto na Europskom prvenstvu u Turskoj.

Na početku susreta izabranici Josipa Pandže pokazali su koliko žele trijumf u današnjem meču i plasman na Svjetsko prvenstvo. Već u trećem minutu BiH je imala prednosti od pet poena – 7:2. Vodili su bh. juniori sve do sredine prve dionice, kada su Španci dali do znanja našim momcima da se neće lako predati. I oni su imali isti cilj, pa su u sedmom minutu stigli do izjednačenja – 12:12, a vrlo brzo su i preokrenuli rezultat u svoju korist. Nakon 10 minuta igre rezultat je iznosio 21:16 za “crvenu furiju”.

Španci su bolje ušli u drugu četvrtinu. Kontrolisali su igru i u 14. minutu imali zalihu od osam poena prednosti – 30:22. Naši momci ponovo su bili prinuđeni da jure rezultat. Nije bilo lako, ulog je bio veliki, a protivnik za respekt. Ipak, naši juniori nisu dozvolili Špancima da se rezultatski odlijepe, pa se na poluvrijeme otišlo sa “samo” četiri poena prednosti za protivnika – 38:34.

Početak treće dionice ponovo je pripao Špancima. U 22. minutu otišli su na plus osam – 44:36, pa je Josip Pandža bio prinuđen da zove time-out. Prijao je minut predaha bh. juniorima koji su uspjeli smanjizi rezultat na 48:45. Imali su naši momci u ovom periodu priliku i da potpuno preokrenu rezultat, ali nije im pošlo za rukom. Nakon 30 minuta igre rezultat je bio 53:49.

Pobjednik meča i putnik na Svjetsko prvenstvo odlučivao se u posljednjih deset minuta. Ali, Španci su imali prednost i samim tim bili su mirniji. Smanjivali su naši momci rezultat, ali je prednost konstantno bila na strani protivnika. U 35. minutu iznosila je sedam poena – 59:52. Trudili su Zmajevibh. juniori, ali je nedostajalo agresivnosti. Kada god bi uspjeli da spuste prednost Španaca, sopstvenim greškama bi dozvolili protivniku da opet dođe do sigurne prednosti.

Statistički učinak juniora u utakmici za plasman na 5. mjesto EP-a u Turskoj
Statistički učinak juniora u utakmici za plasman na 5. mjesto EP-a u Turskoj

Bh. juniori zauzeli su šesto mjesto na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Nisu uspjeli da osiguraju plasman na Svjetsko prvenstvo, ali ne treba biti kritičan prema ovim momcima. Oni su nas već jednom obradovali zlatnom medaljom i sigurno je da će, uz ono što su pokazali na ovom Europskom prvenstvu, to činiti i u budućnosti na nekom od narednih takmičenja.

KS BIH/BHF PRESS