U16 reprezentacija zauzela 14. mjesto na Europskom prvenstvu A divizije u Poljskoj, naredne godine slijedi nastup u B diviziji

Jučer je naša kadetska reprezentacija protiv Estonije odigrala utakmicu za plasman na 13. mjesto na Europskom prvenstvu A divizije u Poljskoj, odnosno za poziciju koja osigurava nastup u A diviziji i naredne godine.

Nakon prvih 10 minuta igre rezultat je glasio 17:17. U drugoj četvrtini Estonci prave prednost od 13 poena, pa se na poluvrijeme otišlo sa rezultatom 30:43.

U nastavku susreta Estonci u trećoj četvrtini rješavaju pitanje pobjednika, prednost sa poluvremena povećali su za 17 poena (11:28) pa u posljednjih 10 minuta ovog susreta ulaze sa velikih 30 poena. U posljednjoj četvrtini naši kadeti su uspjeli smanjiti zaostatak za 4 poena (18:14) što je bilo dovoljno za visoku pobjedu Estonije sa rezultatom 59:85.

Najefikasniji igrači u našim redovima bili su Semir Karić sa 12 poena i Erwin Gutić sa 10 postignutih poena.

Statistički učinak kadeta u utakmici za 13. mjesto
Statistički učinak kadeta u utakmici za 13. mjesto

Porazom u susretu za 13. mjesto na prvenstvu u Poljskoj, naša U16 reprezentacija naredne godine takmičiti će se u B diviziji.

Nastup na ovogodišnjem EP A divizije završili su na 14. mjestu sa omjerom od jedne pobjede i šest poraza.

Kada je u pitanju individualni učinak kadeta na prvenstvu u Poljskoj, prvi strijelac ekipe bio je Semir Karić sa 57 postignutih poena u 7 utakmica (8,1 poena po utakmici), Vojin Ilić sa 56 poena (8 poena po utakmici) i Amar Tiganj sa 55 poena (7,9 poena po utakmici).

Statistički učinak kadeta na EP u Poljskoj (procentualno)
Statistički učinak kadeta na EP u Poljskoj (procentualno)

Po broju skokova prvi skakač ekipe je Kenan Kamenjaš sa 67 skokova u 7 odigranih utakmica (9,6 skokova po utakmici), što je bilo dovoljno za 6. mjesto na prvenstvu.

Iza njega su Vojin Ilić sa 33 skoka (4,7 po utakmici) i Tarik Biberović sa 29 skokova (4,1 po utakmici).

Prvi asistenti ekipe bili su Vojin Ilić i Semir Karić sa po 15 asistencija u 7 susreta (2,1 asistencija po utakmici).

Iz rostera sa prvenstva u Poljskoj od 12 igrača tri igrača imaju pravo nastupa i naredne godine u ovoj uzrasnoj kategoriji, a to su Stefan Milošević, Amar Mehić i Tarik Biberović.