U16 – žene: Pobjeda nad Islandom za 17. mjesto na Europskom prvenstvu B divizije u Rumuniji

Ženska kadetska (U16) reprezentacija naše zemlje na Europskom prvenstvu B divizije koje se od 5. do 14.  augusta održavalo u rumunjskoj Oradei zauzela je 17. mjesto.

Kao što smo pred početak prvenstva kazali, bio je ovo prvi nastup ove ženske selekcije nakon 2009. godine, a protivnik za plasman na 17. mjesto na prvenstvu u Rumuniji bio je Island.

Već nakon deset minuta naše kadetkinje imaju prednost od 8 poena (19:11). Onda je uslijedila odlična druga četvrtina naših djevojaka sa svega primljenih 6 poena, a postignutih 20, pa se na poluvrijeme otišlo sa rezultatom 39:17 za našu reprezentaciju.

U nastavku susreta u trećoj četvrtini prednost naše reprezentacije od 22 poena Islanđanke uspjevaju smanjiti za poen (11:12), a u četvrtoj za dva poena (10:12) pa je na kraju susreta rezultat glasio 60:41 za našu reprezentaciju.

Najefikasnije u našim redovima bile su Dragana Domuzin sa 18 postignutih poena uz 6 ukradenih lopti, Sara Heljić sa 13 poena uz 4 skoka i 5 ukradenih lopti i Ksenija Mitrić sa 10 poena uz 8 skokova i po tri asistencije i ukradene lopte.

Statistički učinak kadetkinja u utakmici za 17. mjesto na EP B divizije u Rumuniji
Statistički učinak kadetkinja u utakmici za 17. mjesto na EP B divizije u Rumuniji

Pobjedom na Islandom naša ženska kadetska reprezentacija je zauzela 17. mjesto sa omjerom od 4 pobjede i 3 poraza u 7 odigranih utakmica.

Kada je u pitanju individualni statistički učinak naših kadetinja na prvenstvu, prvi strijelac ekipe je Ksenija Mitrić sa 72 postignuta poena u 7 utakmica (prosječno 10,3 po utakmici), drugi je Sara Heljić sa 70 postignutih poena u 7 utakmica (prosječno 10 po utakmici), dok je treći bila Gabrijela Visković sa 65 poena u 7 utakmica (prosječno 9,3 po utakmici).

Statistički učinak kadetkinja na prvenstvu u Rumuniji (procentualno)
Statistički učinak kadetkinja na prvenstvu u Rumuniji (procentualno)

Kada je u pitanju skok igra, prva skakačica u ekipi je Sara Heljić sa 78 skokova u 7 utakmica odnosno sa 11,1 skokom po utakmici, što joj je donijelo titulu treće skakčice na prvenstvu u Rumuniji. Druga igračica po broju skokova u ekipi je Ksenija Mitrić sa 30 skokova (7 utakmica – 4,3 po utakmici) dok je na trećem mjestu Dragana Zubac sa 23 skoka u 6 utakmica (3,8 po utakmici).

Po pitanju asistencija na prvom mjesto u ekipi je Ksenija Mitrić sa 22 asistencije (7 utakmica – 3,1 po utakmici), druga je Gabrijela Visković sa 20 asistencija (7 utakmica – 2,9 po utakmici) i na trećem mjestu je Dragana Domuzin sa 7 asistencija (6 utakmica – 1,2 po utakmici).

Od 12 igračica koje je Slobodan Kecman koristio na ovogodišnjem EP B divizije, pravo nastupa za U16 selekcije i naredne godine imati će tri igračice: Ksenija Mitrić, Dragana Zubac i Merjema Bučuk.