Bh. klubovima je Upravni odbor KS BiH godinama dopuštao javašluk?

Pred svaki početak sezone klubovi se busaju kako mogu izgurati sezonu, kako bi liga trebala brojati 14 ili čak 16 ekipa, da bi se sa svakim novim početkom snovi srušili kao kula od karata

 

Image

U BiH smo navikli na paradoksalne stvari, a da u ovoj tvrdnji ima istine pokazuje podatak da je KK Slavija u saradnji sa pojedinim medijima osula paljbu po Košarkaškom savezu BiH, odnosno generalnom sekretaru   Harunu Mahmutoviću, samo iz razloga što želi igrati, a nikako platiti kotizaciju!

Iako je još prije početka sezone Mahmutović uz podršku Upravnog odbora KS BiH izašao u susret klubovima tako što im je dozvoljena uplata kotizacije u ratama, nekima ni to nije bilo dovoljno. Čelnici Slavije ističu kako su do petka popodne željeli uplatiti sredstva, te kako su bezuspješno kontaktirali Mahmutovića, uz obrazloženje da je bio nedostupan.

»Prema odluci Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, dug smo morali izmiriti do 30. novembra i koliko znam, većina klubova to nije učinila. Nakon toga nije bilo druge odluke pa me čudi kako je rok produžen za dva dana. Sumnjamo da je to urađeno samoinicijativno. Imali smo novac u petak navečer, ali su gospoda iz KS BiH ugasila telefone i nismo mogli uspostaviti kontakt», rekao je za Dnevni avaz predsjednik Slavije, Zdravko Šavija.

Pitali smo generalnog sekretara da li pozivom na njegov broj vrši uplata, i da li je moguće da administracija Slavije ne posjeduje žiroračun?

»Smiješno je navoditi takve razloge. Zna se do kada je bio rok i kako se vrši uplata. Postupio sam po pravilima, a očigledno je da to nekome smeta. Nikome više neće biti popusta. Slavija nije platila kotizaciju i zbog toga je Čelik dobio bodove za zelenim stolom. Tako bih postupio i u svim drugim slučajevima, po cijenu da se prekine Liga 13. Pa zar su nam se toliko poremetili kriteriji da je sada vijest da neko ne može igrati zbog što nije platio za učešće», kazao je Mahmutović za SCsport.ba.

Prvi operativac je u pravu. Godinama je Upravni odbor košarkaškog saveza BiH «štitio interese klubova» na sljedeći način:

«Nema veze što ne plaćate, slobodno vi igrajte, a možete čak i dovoditi  igrače», glasio je odgovor pojedinih članova UO, bivšeg predsjedništva.

U sezoni kada je Mahmutović konačno odlučio da stvari postavi na svoje mjesto, da eliminiše sve one koji se nalaze na putu ozdravljenja bh. košarke i u kojoj je Božo Bošnjak, kao Komesar počeo provoditi pravilnik o takmičenju, pojedini klubovi koji su u prošlosti dobro poznavali gore spomenute upute UO KS BiH, u saradnji sa medijima čiji su novinari najviše istaknuti po forumima i pod raznim zastrašujućim nickovima, odlučili su da se obruše na Mahmutovića i organe KS BiH, koji su nakon skoro pa dvocifrenog broja godina nerada krenuli od nule.

Uostalom, pred svaki početak sezone klubovi se busaju kako mogu izgurati sezonu, kako bi liga trebala brojati 14 ili čak 16 ekipa, da bi se sa svakim novim početkom snovi srušili kao kula od karata. Tada svima postaje jasno da teško mogu doživjeti i kraj godine, a kamoli maj naredne i završetak takmičenja.

U poteškoćama je i Bosna ASA BHT. Studenti su također došli u situaciju da nemaju novac za takmičenje (što je tema za sebe), no sredstva su pronašli i dug izmirili pa su mogli igrati protiv Leotara.

»Problema u bh. košarci ima mnogo i trajalo bi dugo kada bih ih sve pobrojao. Cijeli sustav natjecanja nije u redu, a posebno rad sa mlađim kategorijama koji je morao biti prepoznat i honoriran. Zbog toga je bh. košarka dotakla dno i počela se urušavati jer nemate kvalitetnog mladog igrača koji bi mogao odigrati na zavidnoj razini kao neki stranac. To opet vodi novom trošku jer se na igrače iz regije mora izdvojiti novac, a njega ima na kapaljku. No, činjenica jeste da je Mahmutović izašao klubovima u susret i da su se neke stvari počele raditi kako treba. Naravno, vrijeme je jedini sudija, ali ako se bude djelovalo ovako, možda će za našu košarku doći bolji dani», kazao je predsjednik KK Zrinjski Dalibor Miloš, čija ekipa nastupa i u Balkanskoj ligi.

Epilog slučaja Slavija bit će poznat uskoro. Pravila su jasna. Ukoliko ni drugi put ne izađu na parket, odnosno ne uplate kotizaciju, igrači iz Istočnog Sarajeva bit će izbrisani iz takmičenja.

No, možda će ponovo Upravni odbor odlučiti da zaštiti interese kluba. Njegovi potezi već dobro su uzdrmali temelje bh. košarke. Novo odobravanje mutnih radnji bio bi The End.

 

(SCsport)