Selektor košarkaške reprezentacije BiH vjeruje u plasman na Europsko prvenstvo

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u meču za Eurobasket 2017. na domaćem terenu snage će odmjeriti s reprezentacijom Turske, a utakmica se igra 25. novembra u 20 sati u tuzlanskom Mejdanu.

Prethodno će kvalifikacije otvoriti prvim mečom sa reprezentacijom Rumunije, gdje naša selekcija nastupa kao gost 21. novembra.

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Goran Jovanović izrazio je zadovoljstvo što se predstojeća utakmica igra u Tuzli, zahvalivši se na današnjoj konferenciji za medije Gradu Tuzla i svima koji pomažu rad reprezentacije. Ocijenio je da reprezentacija ima sjajne uslove za rad.

“Imali smo dva kratka ciklusa poslije pet godina, gdje smo počeli upoznavanje igračica, njihovu pripremu… Znamo da pet godina nije bilo reprezentacije i da će nama biti teško igrati s reprezentacijama poput Turske, koja je više puta bila osvajač medalja, te Rumunije koja se pripremala četiri godine za evropsko prvenstvo, kao i sa Izraelom koji je u vrhu svakih kvalifikacija”, izjavio je Jovanović.

Dodao je da reprezentaciju BiH očekuje težak posao, ali da će pokušati na svakoj utakmici igrati na pobjedu, a igračice će dati sve od sebe.

“Pustit ćemo srce na teren, na kraju ako budemo poraženi čestitat ćemo protivniku, ali znat ćemo da smo uradili sve što je u našoj moći da zadovoljimo i nas i kompletnu Bosnu”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, reprezentacija na spisku ima blizu 20 igračica u pogonu, pozvao je 16 igračica, jer je, kako tvrdi, želio da budu prisutne i mlađe, da osjete atmosferu.

Na pitanja novinara o učešću Irme Rahmanović, selektor je kazao da prema karakteru igračica protivnika, a i bh. reprezentacije, smatra da ona trenutno ne može ući među 12, tako da nije pozvana među 16 igračica, a dolaskom bi se remetio njen rad u klubu u Belgiji, što nije korektno prema njoj.

Rahmanović je u planu za sljedeći ciklus.

“Očekujem da ćemo se plasirati na evropsko prvenstvo”, naglasio je i istakao da ženska reprezentacija BiH ima generaciju koja je sjajna, te da je jedini cilj i domet da se plasira na evropsko prvenstvo.

Bh. reprezentacija ima neugodan raspored, ali je u najtežoj poziciji.

Na spisku od 23 igračice se nalazi i ime Lynette Kizer koja je u našu selekciju stigla iz Virginije (SAD).

Jovanović je ocijenio da se Kizer uklopila u tim, igračice su je već prihvatile, dodavši da je ona profesionalac i da ima dobar karakter.

Kizer iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri. U dresu Indiana Fevera je u WNBA ligi na 33 utakmice prosječno bilježila 8,3 poena uz 3,5 skokova po meču, a trenutno igra za turski klub Galatasaray.

Kizer je istakla da je uzbuđena što igra za tim BiH.

Kapitenka ženske košarkaške reprezentacije BiH Milica Deura zahvalila se Gradu Tuzla na odličnim uslovima, te ocijenila da je ekipa na visokom nivou. Naglasila je da su igračice došle sa željom da rade i da se dokazuju, ali i istakla da je pred njima težak posao. Smatra da Turska i Rumunija više ulažu u svoje timove.

“Iako smo mala reprezentacija, imamo veliko srce i borit ćemo se do posljednje sekunde”, kazala je Deura.

Uz Kizer, na spisku se nalaze i Nikolina Babić, Irena Vrančić, Miljana Džombeta, Milica Deura, Tamara Kapor, Matea Tavić, Aida Kalušić, Marica Gajić, Dragana Svitlica, Marina Džinić, Emina Demirović, Anđela Delić, Nikolina Delić, Melisa Brčaninović, Irma Rahmanović, Nikolina Džebo, Aldijana Iriškić, Nataša Kajtaz, Jovana Marković, Nedžla Kovačević, Dženita Ikanović i Jasmina Ahmetbegović.

Tuzla je domaćin sva tri kvalifikaciona susreta. Utakmice protiv reprezentacija Turske, Izraela i Rumunije igrat će se u tuzlanskom Mejdanu.

Klix