Ratko Varda nakon napuštanja reprezentacije BiH: Da se ne bismo raspravljali, razišli smo se

Sve sam radio srcem, ali se moje ideje nisu podudarale sa selektorovim, kaže igrač koji je trebao biti prvi centar naše reprezentacije na EP-u

alt

Ovakav rasplet ni u noćnim morama nismo mogli očekivati. Nakon silnih peripetija zbog dolaska-nedolaska, osiguranja, zabrana, klupskih i menadžerskih, najava sankcija… Ratko Varda stigao je na pripreme košarkaške reprezentacije Bosne i hercegovine, ali je i nakon 14 dana napustio selekciju čiji je trebao biti glavni oslonac pod košem na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Umjesto igrača od kojeg smo očekivali 10-15 poena i 7-8 skokova svake večeri, dobili smo samo “slučaj Varda”, čiji će se repovi vući sedmicama pa možda i mjesecima te opterećivati atmosferu u našem taboru i prije, a možda i poslije Eurobasketa.

Drugačija igra

I dok je ostatak ekipe jučer prevaljivao put od Ljubljane do Riminija, gdje će već danas igrati prvi meč na turniru protiv domaće Italije, Varda se avionom vratio u Sarajevo, odakle će produžiti kući, u Beograd.

– U principu, postoji to neko saopćenje u kojem je sve rečeno. Ono što mogu dodati jeste to da sam sve radio srcem, ali neka ideja koju sam imao, nije se podudarala s idejom selektora Sabita Hadžića. Njegovi su planovi da se igra bazira nešto drugačije, što poštujem.

U takvoj situaciji, a da ne bismo ulazili u neke rasprave i slično, najpoštenije je bilo da se raziđemo – rekao nam je Varda jučer poslije podne na Sarajevskom aerodromu.

No, pitanje koje su to konkretno stvari dovele do ovako neočekivanog rastanka, ostalo je jučer bez odgovora.

– O tome ne bih govorio, neka to ostane postrani, jer nisam tip čovjeka koji bi se prepucavao na taj način – rekao je 32-godišnji igrač (213 centimetara).

Kako dalje?

Da je neko sudio samo na osnovu turnira u Ljubljani i utakmica protiv Makedonije, Srbije i Slovenije, teško bi odlazak Varde shvatio previše dramatično. Deset minuta, jedva po dva poena i skoka u prosjeku, nikoga nije impresioniralo.

Stvari se, ipak, mijenjaju kada se shvati da je Varda naš jedini klasični centar s odličnom evropskom reputacijom i, na koncu, drugi strijelac (13,5) i skakač (5,3) BiH u prošlogodišnjem ciklusu, iako se ekipi priključio tek tri dana prije starta kvalifikacija i igrao, praktično, nespreman.

Odsustvo Varde znači da će u petorku, vjerovatno, uskočiti Elmedin Kikanović, da će Edin Bavčić, također dobiti značajniju minutažu na poziciji centra, a šansu bi, nakon što je presjedio kompletan turnir u Ljubljani, mogao dobiti i naš “Amerikanac” Adnan Hodžić.

Raspored u Riminiju

PETAK: Poljska – Grčka (18.15 sati), Italija – BiH (20.45).
SUBOTA: BiH – Grčka (18.15), Italija – Poljska (20.45).
NEDJELJA: BiH – Poljska (18.15), Italija – Grčka (20.45).

Povreda Vasiljevića

Na turniru u Italiji stručni štab neće moći računati ni na plejmejkera Sašu Vasiljevića. Kako nam je prenio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, Vasiljević je povrijedio mišić i predstoji mu sedam dana pauze.

Brža i mlađa petorka

– Poslije dužih razgovora i traženja najboljih rješenja, stručni štab je, zajedno s Vardom, donio tešku odluku da Varda nastavi pripreme za novu sezonu individualno.

Uvažavajući i cijeneći sav dosadašnji doprinos Ratka Varde za našu državu i reprezentaciju te njegovu sjajnu igračku karijeru, stručni štab odlučio je više prostora dati bržoj i mlađoj petorci.

Ovaj način igre nije se uklapao u Vardine želje i mogućnosti tako da smo se, na obostrano zadovoljstvo, dogovorili da pustimo Vardu da nastavi pripreme s ličnim trenerom – navodi se u saopćenju KSBiH.

(Avaz)