Predstavljeni olimpijci koji će predstavljati BiH u Brazilu

U Rio de Janeiru olimpijski tim Bosne i Hercegovine biće najbrojniji od osamostaljenja države. Na prvim Olimpijskim igrama, koje će se održati na tlu Južne Amerike, BiH će predstavljati 11 sportista. Osim rezultatskog prestiža za sve njih OK BiH je odlučio pripremiti i dodatni motiv u vidu novčanih nagrada u slučaju osvajanja medalja. Tako će eventualni osvajač zlatne medalje dobiti 50.000 KM, srebrne 30.000, a bronzane 20.000. U sva tri slučaja treneri sportista koji osvoje medalje dobiće upola manji iznos od svog pulena.

U bh. olimpijskom tim biće: Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (džudo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje). Šef misije biće Seid Fazlagić, a njegova zamjenica Dejana Sadžak. Naravno, u Rio će putovati i tročlano Predsjedništvo Olimpijskog komiteta BiH u kojem su Marijan Kvesić, Siniša Kisić i Izet Rađo.

”Čeka nas veliki događaj koji okuplja sve najbolje sportiste svijeta. Čestitam našim sportistima na postignutim rezultatima prošle i ove godine. OK BiH je ponosan na rezultate naših sportista i vjerujemo da će nas obradovati, te dostojanstveno predstaviti BiH svojim najboljim rezultatima”, kazao je predsjednik Kvesić.

Njegov saradnik Kisić istakao je da je OK BiH za projekat “Rio 2016” utrošio preko 450.000 KM.”Uz to bh. olimpijci su u proteklom olimpijskom ciklusu primili putem stipendija preko 532.000 KM kako bi se uspješno pripremali i takmičili, te ispunili olimpijske norme. Velika stvar je što ćemo u Riju imati čak 11 sportista, posebno kada se uzme u obzir gdje živimo”, rekao je Kisić.

Treći član rukovodećeg tijela OK BiH Rađo naglasio je da će BiH u Brazilu imati najjači tim od kada nastupa na Olimpijskim igrama.“Za to su zaslužni sportisti, treneri, njihove porodice i savezi. Bez obzira na broje probleme s kojima se susrećemo odlučili smo eventualne osvajače medalja u Riju novčano nagraditi, i to sa 50.000 KM zlatnu medalju, 30.000 srebrnu i sa 20.000 bronzanu. Upola manje iznose dobiće njihovi treneri”, naglasio je Rađo.

Predstavljanju Olimpijskog tima BiH u Sarajevu nisu iz opravdanih razloga prisustvovali Tuka i Bašić. Najbolji bh. atletičar i čovjek od kojeg se najviše očekuje u Riju, obratio se prisutnima putem linka iz Italije, gdje provodi finalne pripreme za nastup u disciplini 800 metara.

”Žao mi je što nisam u Sarajevu i ne prisustvujem svečanosti. Imam pripreme i važne treninge, tako da nisam mogao doći. Biće mi drago što ćemo se družiti i upoznati. Važno je da na Olimpijskim igrama budemo na svom nivou i ako bude tako ostvarićemo vrhunske rezultate. Potrebno je veliko zalaganje i borba kako bi dokazali da smo najbolja generacija bh. sporta koja putuje na Olimpijske igre. Važno je i da jedni druge podržimo u šta ne sumnjam. Osjećam se dobro i nadam se da ulazim u najbolju formu koju sam imao prošle godine. Jedva čekam nastup u Riju“, poručio je Tuka i dodao da u BiH dolazi 29. jula, jer njegov trener želi da što duže bude izolovan od javnosti pred polazak za Rio.

BiH će na Olimpijadi u Riju po prvi put imati predstavnike u tenisu, i to dvojica. To pravo stekli su Džumhur i Bašić.”Spremni smo za Rio, ostalo je još malo vremena koje želimo iskoristit na najbolji način. Čast mi je što nas dvojica iz tenisa ide na Olimpijske igre. Drago mi je da smo Mirza i ja to uspjeli. Mogu i u njegovo ime obećati da ćemo dati sve od sebe kako bi dostojanstveno predstavili BiH. U tenisu puno toga znači od žrijeba, ali koga god da dobijem za protivnika neću se predati. Očekujem od svih olimpijaca da damo svoj maksimum i pokušamo se vratiti sa nekom od olimpijskih medalja”, kazao je Džumhur.

BiH će u Riju imati čak tri predstavnika u bacanju kugle. Osim Alića, koji će u Riju po treći put nastupiti na Olimpijadi tu su još Pezer i Mešić.“Zadovoljstvo je neizmjerno kada se ide na Olimpijske igre, najveći sportski događaj na kojem samo odabrani mogu nastupiti. Bacanje kugle je tradicionalno najjača atletska disciplina BiH, što se i sada pokazalo. Ide nas čak trojica i nadam se da ćemo na pravi način predstaviti BiH. Cilj mi je finale i nadam se da ću ga ostvariti”, istakao je iskusni Alić.Olimpijski tim BiH za Rio de Janeiro će otputovati 31. jula sa aerodroma u Zagrebu. Na svečanoj ceremoniji otvorenja igara na stadionu “Maracana“ zastavu BiH će nositi Amel Tuka. Olimpijske igre i Riju održaće se od 5. do 21. augusta ove godine.

Anadolija