Davis Cup: Džumhur za pobjedu, BiH – Turska 3:1

Džumhur poslije pobjede bh. dubla nad turskim nije propustio priliku da donese treći, odlučujući poen BiH u duelu sa Turskom.

U tri seta Džumhur je pobijedio prvog reketa Turske i odveo BiH u treće kolo Druge grupe Evroafričke zone Dejvis kupa u kojem će igrati protiv Litvanije.

Najbolji bh. teniser opravdao je očekivanja i stigao do pobjede iako je prvi set loše krenuo. Napravio je Ilhan brejk za 2:1, međutim Džumhur je uzvratio na najbolji mogući način – osvojio je čak 11 narednih gemova i praktično riješio meč.

Ipak, ostalo je da se nakon vođstva od 2:0 završi posao u trećem setu, ali tu Džumhur nije koristio svoje prilike i Ilhan je stigao do prilike da uzme set. Ipak, Džumhur to nije dozvolio već je uveo meč u taj-brejk u kojem je uz dosta truda slavio sa 7:5 i došao do pobjede.

“Težak meč, znao sam da pobjedom ostvarujemo ukupnu pobjedu. Razmišljao sam o tome i nije bilo lagano. Rekao sam ranije da uslovi ovdje više odgovaraju Ilhanu, ali našao sam svoju pravu igru, napravio veliku seriju. U tom trećem setu sam opet imao svojih prilika koje nisam iskoristio. Želio sam da završim meč u tri seta jer bi svako odgađanje njemu dalo dodatnu energiju i bojao sam se da to ne završi u pet setova. Na kraju sam na dobar način ostvario pobjedu”, rekao je Džumhur odmah poslije meča.

Džumhur – Ilhan 6:2, 6:0, 7:6 (7:5)

Posljednji, peti meč, prema odluci supervizora ITF Konstantina Zasjadka, a u skladu sa dogovorom sa kapitenima oba tima, neće se igrati.

Naš tim se posbjedom u Bihaću plasirao u 3.kolo II euro-afričke grupe Davis Cupa u kojem će u septembru gostovati u Litvaniji.

mondo.ba/TS BIH