Koga se prepala fudbalska mafija u BiH?!

 
U moru problema, taènije skandala i afera, ima i pozitivnih stvari u našem fudbalu. Vjerovali ili ne, poèele su se dešavati u ozloglašenoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Image

Pi¹e: Bakir Tiro


Ako se po jutru dan poznaje, ova sezona mogla bi biti prekretnica ka boljim danima u našem klupskom fudbalu. Domaæi šampionat u svojih dosadašnjih osam kola vratio je nadu da bi, za razliku od svih prethodnih godina, konaèno, u ovoj mogao biti regularniji.

Statistika ohrabruje

Da se na stadionima u BiH igra poštenije nego na startu ranijih sezona, najbolji pokazatelj je statistika. U osam takmièarskih krugova odigrane su 64 utakmice. Uz 37 pobjeda domaæina, gosti su ostvarili 16, a 11 meèeva završeno je neriješenim rezultatom.

Konkretno, kao nikada od implementacije bh. prvenstva, na cijeli dr¾avni teritorij procent uspješnosti gostiju podigao se na fantastiènih 40 posto. Poreðenja radi, nakon treæine ligaškog karavana do sada nikada nije prelazio 30 posto. Skeptici æe reæi puka sluèajnost. Mo¾da.

Meðutim, u prvih osam kola zaista bilo je dobrih utakmica u kojima je viðeno mnogo lijepih poteza, golova.

Osvrnemo li se na susrete u prvim ligama Hrvatske i Srbije, razlika u odnosu na kvalitet fudbala u BiH nije tolika, koliko je bila izra¾ena u prošlim godinama.

Pravna dr¾ava pokazala zube

A, sada? Na¾alost, opet o još uvijek neizbje¾no "ru¾nim" stvarima u gotovo svim segmentima bh. fudbala. Organizacijski još smo daleko iza prvenstava susjeda. Zna se ko su krivci. Organizatori takmièenja – èelnici N/FS BiH! Nesposobnjakoviæi godinama nisu u stanju pronaæi sponzora lige. O ostalim "detaljima" do ove sezone nerijetko korumpiranog upravljanja takmièenjem da i ne govorimo.

U N/FS BiH protive se formiranju udru¾enja premijerligaša, sudija, trenera, jer bi tako izgubili kontrolu nad novèanim tokovima u Premijer ligi. Istina, i u klubovima su inferiorni po pitanju meðusobne saradnje, formiranja institucija koje bi šampionat izvukle iz kand¾i "savezovih grabe¾ljivaca". Za sve loše iz prošlih sezona imali su alibij, pa nisu bili na direktnom udaru gnjeva javnosti. Prstom su upirali u N/FS BiH. Uostalom, pojedini èelnici bh. klubova u naju¾em su rukovodstvu Saveza. Zbog toga teško da neko mo¾e odmotati zamršeno klupko.

Nevinih nije bilo. Nema ih ni danas.

Meðutim, oèito su se mnogi fudbalski mafijaši diljem zemlje prepali brojnih istraga u Evropi i krim inspektora koji kucaja i na vrata BiH. Pravna dr¾ava posljednjih mjeseci pokazala je zube na daleko krupnijim ribama od "fudbalskih varalica".

I nikada realizirane prijetnje iz SIPA-e i Tu¾ilaštva BiH o istragama u fudbalu, ako ništa, djelovale su preventivno.

Do kada? Nadati se…  

 

(Sa-x.com)