Kvalifikacije za EuroBasket 2017 – žene: Lynetta Kizer neće nastupiti u sutrašnjoj utakmici protiv Turske

U okviru 2. kola kvalifikacija za Evropsko košarkaško prvenstvo 2017. godine u Češkoj, sutra u Tuzli košarkašice BiH dočekuje Tursku. Očekuje se da će u Mejdanu biti najmanje 4.000 gledatelja koji će naše djevojke bodriti u pokušaju da ostvare prvu pobjedu.

Nakon minimalnog poraza u Rumunjskoj, izabranice Gorana Jovanovića su danas na konferenciji za novinare s dosta optimizma govorile o sutrašnjoj utakmici protiv favorizirane Turske. Na žalost, u našem timu ponovo neće biti Amerikanke Linette Kizer koja nije dobila saglasnost FIBA da igra za bh reprezentaciju, iako je ova sjajna košarkašica dobila bh državljanstvo.

– Ne sumnjam da Lynetti neće biti dozvoljeno, možda će igrati u februaru, ali veliki je hendikep to što nije igrala u susretu protiv Rumunije i što sutra neće igrati. Do februara očekujemo da će svi papiri biti gotovi i da ćemo imati šanse za Evropsko prvenstvo , smatra Harun Mahmutović.

Selektor Goran Jovanović kazao je da je to veliki hendikep za bh. izabranu vrstu, ali da je nakon igre protiv Rumunije u Klužu veliki optimist.

– Nismo imali sreće i izgubili smo. No, nisam nezadovoljan. Pokušat ćemo pobijediti Tursku, mada je to ekipa koja ništa ne prepušta slučaju. Protiv Izraela su igrale jedva sa tri kontre, jer su svaki napad dobro osmislile. Protivnice su ostavile jedva na oko pedesetak poena – kazao je Jovanović.

Kapiten reprezentacije Milica Deura kaže da je naš tim u Klužu slabo odigrao prvo, a odlično drugo poluvrijeme.

– Promašili smo dosta zicera, ali smo u drugom poluvremenu igrale zaista dobro i izgubile smo nesretno. Nadam se da će Mejdan biti pun i da će nas publika podržati da pobijedimo Tursku, koja je jaka reprezentacija – rekla je Deura.

Protiv Rumunije je jedna od najboljih u našem timu bila Dragana Svitlica, koja je nastupila na svoju ruku, jer joj je zbog ciste na koljenu fizioterapeut Elvir Bijedić savjetovano da ne izlazi na parket. Svitlica će nastupiti i protiv Turske.

– Svima nam je jako žao što smo izgubile protiv Rumunki. Trebamo izvuči pouke iz tog poraza, kako bi sazrijevali kao ekipa i da ojačamo za buduće susrete. Optimist sam za duel sa Turskom, igrat ćemo agresivno, dat ćemo sve od sebe i nadam se, uz veliku podršku publike, da ćemo pobijediti – obećala je Svitlica.

Selektor Jovanović je najavio da u sastavu BiH neće biti promjena, što znači da će nastupiti: Nikolina Babić, Irena Vrančić, Miljana Džombeta, Milica Deura, Tamara Kapor, Matea Tavić, Marica Gajić, Dragana Svitlica, Lyinetta Kizer, Marina Džinić, Emina Demirović i Anđela Delić.

Na žalost, neće tuzlanska publika na parketu vidjeti Melisu Brčaninović, najbolju igračicu Jedinstva BH Telekoma, koja će svoju priliku tražiti na nekoj narednoj utakmici.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Turska igra se u srijedu, 25. novembra u dvorani Mejdan s početkom u 20 sati.

REZULTATI
1. kolo:
Rumunija – BiH 67:65,
Turska – Izrael 72:53

TABLICA:
Turska 1 1 0 72:53 2
Rumunija 1 1 0 67:65 2
BiH 1 0 1 65:67 1
Izrael 1 0 1 53:72 1

2. KOLO – 25. XI:
Izrael – Rumunija (19 sati)
BiH – Turska (20 sati)

FENA / BHF PRESS