Kvalifikacije za EURO 2016: Pobjeda na Kipru za potvrdu plasmana u baraž!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Nikoziji Kipar sa 3:2 u susretu kvalifikacija za EP i tako osvojila treće mjesto u grupi B koje nam donosi plasman u baraž.

Haris Medunjanin u 13’ iz velike udaljenosti pogađa mrežu Giorgallidesa, nakon dodavanja Zukanovića. Mogao je naš tim udvostručiti prednost u 26’, ali Vedad Ibišević iz povoljne pozicije pogađa stativu.

Kiprani dolaze do izjednačenja u 32’ preko Constantinosa Charalambidesa, a preokret domaćem sastavu donosi  Nestor Mytidis u 41’.

Svojim drugim pogotkom Medunjanin je donio izjednačenje našem timu u 44’ nakon ubačaja Senada Lulića.

Junak utakmice sa Velsom, Milan Đurić ponovo se upisao u listu strijelaca. Nakon centaršuta Lučića u 67’ visoki napadač glavom postiže pogodak i postavlja konačan rezultat utakmice.

statistika_CYPvsBIH

Dva pogotka u večerašnjoj pobjedi nad Kiprom za bh tim je postigao igrač sredine terena Haris Medunjanin.

Poslije utakmice naš reprezentativac je izjavio: „Jako je lijep osjećaj nakon pogodaka i pobjede. Došao sam ovdje da igram za svoju zemlju, a tada moraš da pružiš svoj maksimum. Svi smo večeras bili na nivou. Uvijek sam vjerovao u sebe iako sam bio u teškoj situaciji. Prošli smo u baraž i sada nas čekaju dvije bitne utakmice, nadam se da ćemo i nakon njih slaviti.“

Na press konferenciji nakon utakmice Kipar-BiH u kojoj je naš tim ostvario pobjedu od 2:3 selektor Mehmed Baždarević je izjavio:

„Izuzetno teška utakmica sa puno nervoze, pogotovo sa naše strane. Vjerovatno su važnost utakmice i umor uticali na to. Nismo iskoristili priliku da meč okrenemo u našu korist nakon 1:0 i poslije je bilo teško. Mislim da je pobijedio tim koji je želio više, koji se borio što je i odlučilo utakmicu. Najvažnje je bilo ostvariti pobjedu.“

Na pitanje o baražu Baždarević je rekao: „Ovo je za mene velika stvar. Želio sam da učnim nešto veliko za svoju zemlju i svi zajedno smo uspjeli u tome. Kada sam došao u reprezentaciju to je izgledalo nemoguće, ali smo napravili odličan posao. U prvom redu igrači su to ostvarili. Došli smo do baraža i sve čestitke reprezentativcima. Pred nama je još jedan težak zadadak, ali ekipa je kroz kvalifikacije rasla i pokazala da može da pobijedi i jače timove od posljednja dva protivnika.“

Predstavnike medija je zanimalo i kakva je situacija sa Edinom Džekom na šta je selektor odgovorio: „Upitno je bilo da li će igrati. Nije bio u potpunosti oporavljen, ali je bio spreman da ide u rizik kako bismo pobijedili. Zamjena sa Milanom Đurićem se pokazala kao uspješna, pa smo odlučili da sačuvamo Edina, da se što prije oporavi i vrati u reprezentaciju.“

Ime protivnika u baražu naši reprezentativci će saznati 18. oktobra (11:20 sati) kada će biti obavljen žrijeb u sjedištu UEFA u Nyonu. Potencijalni protivnicu su: Danska, Republika Irska, Norveška, Slovenija.

 

N/FS BIH – BHF PRESS