Vlado Jagodić najavio borbu za baraž, a dočekali smo šesticu na Bilinom Polju

Blamaža i sramota. Drugačije se ne može okarakterizirati poraz mlade reprezentacije BiH od Španije u Zenici od visokih 6:1 prije dva dana. 

Iako je Furija aktuelni evropski prvak ovaj poraz boli jer bh. nogomet u evropskim okvirima ima puno veću težinu. Ovakva rasprodaja ugleda još više iritira kada pročitamo izjave Španaca za medije na Pirinejskom poluostrvu koji kažu da su na Bilinom Polju igrali egzibicioni meč. Mladi reprezentativci BiH u okršaju s vršnjacima iz Španije izgledali su poput osnovaca u duelu sa profesorima.

Nevjerovatne greške, loše procjene i promašaji doveli su do aktuelne situacije. Puno je tu bilo propusta i bahatosti, malo se razmišljajlo o igri i golovima. Stiglo je na naplatu, stiglo je bolno prizemljenje. Sudar sa Furijom samo je potvrdio loš rad u prethodnom periodu gdje su, također, upisani sramotni porazi od Austrije i Mađarske. Aktuelnoj ekipi potrebna je žestoka rekonstrukcija.

Iako smo možda pomislili da će se obraz aktuelnog selektora U-21 tima Vlade Jagodića crveniti od sramote, do toga nije došlo. U kratkoj izjavi nakon utakmice istakao je kako ugovor želi odraditi do kraja. Dakle, jasno je. Ni moralnog čina, ni mrvice korektnosti koja bi pokazala poštovanje prema reprezentaciji jednostavnom rečenicom: "Dajem ostavku, stavljam mandat čelnicima Saveza na raspolaganje i čekam njihovu odluku". 

Kvalifikacije su izgubljene, brojke su nemilosrdne. Podsjetit ćemo selektora da je na početku kvalifikacija najavio borbu za baraž. U dosadašnjih šest utakmica upisane su samo dvije pobjede (obje protiv Albanije) i četiri poraza uz gol razliku 9:16. 

Jagodić se od početka odlučio za eksperimentisanje. Igrali su mu nogometaši koji nisu standardni u svojim timovima. Navest ćemo primjer samo dvojice u dvoboju sa Špancima – Kovačević i Čajić. Prvi je tek nekoliko utakmica počeo u udarnoj postavi Sarajeva, dok je nogometaš Teplica u dosadašnjih 14 kola samo u dva navrata bio "unutra“. Inače, Jagodić je često mijenjao postavu i taktizirao. Dakako, jedan igrač nije ekipa, ali jedan igrač može biti itekako značajan. 

Osim toga, Jagodić ima alibi za svaki poraz, bez ikakvog kritičnijeg osvrta na svoj rad o kojem, sada već dovoljno, govore i sami rezultati koji nisu adekvatni ambicijama i ugledu bh. nogometa. Sve se to dešava kada je naš nogomet krenuo uzlaznom putanjom, kada je A tim izborio plasman na Mundijal.

Treba istaći da je bivši trener Borca i Čelika dobro vodio bh. tim u prošlim kvalifikacijama. Ipak, za kvalitetan rezultat treba se imati kontinuitet. Mladi reprezentativci očito je, nisu to imali. Nisu bili dorasli za zamke aktuelnih kvalifikacija, pali su kolektivno i individualno. U takvim situacija trener je najodgovorniji.

Kako ne bi gubili vjeru u našu nogometnu mladost i polako se počeli gubiti u prosječnosti potrebno je hitno nešto mijenjati. Ukupan dojam u šest utakmica ostao je siv i bezličan.

U nogometu je sve jasno. Postoji semafor, postoji rezultat i postoji pobjednik. Da, i poraženi.

Ovaj visoki poraz od Španije ostat će zauvijek, onako da zlokobno podsjeća.

Klix