NA DANAŠNJI DAN: “Humane zvijezde” Bosne i Hercegovine slavile protiv KRC Genka

Na današnji dan prije 22. godine selekcija “Humanih zvijezda” reprezentacije Bosne i Hercegovine u Genku savladala je u revijalnom meču istoimenu ekipu domaćina rezultatom 1:3.

Slobodno možemo reći da je ova utakmica bila jedan od prvih koraka ka uspostavljanju današnje reprezentacije koju poznajemo, s obzirom da su za nju nastupali igrači koji su se nalazili u svim krajevima svijeta. Pojedini od njih su nosili bogato igračko iskustvo iz reprezentacije Jugoslavije, ali nastup pod novim grbom i za veći cilj ostavio je trag na svima.

Plakat za poziv na utakmicu

Naše humane nade su 13 dana kasnije odmjerili snage i sa njemačkim  Kaiserslauternom u Koblenzu gdje smo poraženi sa visokih 1:4.  Glavna zvijezda naših humanista bio je Safet Sušić, dok je kapitensku traku ponio Blaž Slišković. Mora se istaknuti kako je veliku ulogu u organizovanju ovog meča imao Demir Hotić koji je tada nastupao za Kaiserslautern. Organizator utakmice bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa uz saglasnost NSBiH, a prihod je bio humanitarnog karaktera s obzirom da su sva prikupljena sredstva bila namijenjena za pomoć narodu u Bosni i Hercegovini. Njemačka televizija DSF je tada uručila 10.000 tadašnjih njemačkih maraka za pomoć djeci Bosne i Hercegovine.

{youtube}9q7cyU-Y680{/youtube}

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine tada su nastupili: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Cesena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara – kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FC Luzern), Meho Kodro (Real Sociedad), Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

Zvaničan spisak sa sastavom

Reprezentaciju je sa klupe vodio Enver Ališić, a još su bili prisutni potpredsjednik saveza Josip Katalinski, menadžer Namik Filipović, sekretar Nijaz Merdanović i doktor Mirhan Kapidžić.

nogolopta.com