Sušić: Notes sa imenima potencijalnih igrača se puni ali još neću otkrivati detalje

Image

Safet Sušiæ vikend je proveo u Sarajevu. Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine prvo je u subotu na Koševu posmatrao duel izmeðu Sarajeva i Leotara, da bi dan kasnije na istom stadionu analizirao moguæe kandidate iz redova Olimpika i Èelika.

Napravljen plan

– Gledao sam Sarajevo i prvo poluvrijeme meèa Olimpik – Èelik. Bila je velika zima, pa sam napustio stadion prije kraja. Pratit æu utakmice naše Premijer lige tokom cijelog aprila – ka¾e Sušiæ.

Naš selektor je veæ napravio plan narednih obilazaka bh. stadiona. Sušiæ je jedan od rijetkih bh. selektora koji obilazi sve stadione u BiH, za razliku od nekih koji su naše stadione i igraèe zaobilazili u širokom luku.

– Još nisam odluèio koju æu utakmicu Kupa BiH posmatrati u srijedu. Vidjet æu da li æu iæi u Banju Luku ili Mostar. Odluku æu donijeti u srijedu. Tokom vikenda æu sigurno na Grbavicu. Baš me zanima kakav æe biti derbi izmeðu ®elje i Borca prièa Sušiæ.

Selektor polako priprema spisak kandidata za prijateljske meèeve sa Švedskom i Njemaèkom. Još se uvijek ne zna koji æe igrati otputovati u Štokholm i Frankfurt.

Mi smo pokušali saznati da li æe se meðu 22 igraèa, koliko æe ih biti na spisku, naæi neko ime iz Premijer lige BiH.

– Ne mogu ništa kazati.

Notes se puni, ali ne bih ¾elio sada spominjati imena. Pratim kandidate i kada doðe vrijeme, sve æete saznati – dodaje Pape.

D¾ekin trofej

Sušiæ je putem televizije pratio i dešavanja u Evropi. I ove sedmice ga je oduševio Edin D¾eko, koji je golom u drugom poluvremenu otvorio vrata pobjede u Nirnbergu.

– D¾eko je prvi strijelac Bundes lige i nadam se da æe tu i ostati na kraju šampionata. Kada je prošle sezone postigao 26 golova, izmakla mu je titula i nisam mogao vjerovati da toliko zgoditaka nije bilo dovoljno da bude prvi strijelac prvenstva Njemaèke. Ove sezone mu naslov ne bi trebao izmaæi ka¾e Sušiæ.

Sredojeviæ: Ubiparipoviæev potez je pozitivna stvar

Borèe Sredojeviæ, trener u reprezentaciji BiH prijatno je iznenaðen ¾eljom fudbalera amerièkog Red Bull Njujorka Siniše Ubiparipoviæa, da u buduænosti nosi dres našeg najboljeg tima.  Ubiparipoviæ je roðen u Zenici, jedan je od najboljih lijevih boènih u amerièkoj MLS ligi, a u prošlom broju našeg lista izrazio je ¾elju da nastupa za BiH.

Dokazani potencijal

– Proèitao sam intervju sa Ubiparoviæem i njegova ¾elja da nastupi za BiH je svako pozitivna stvar. Obratit æemo pa¾nju na njega, ako i na Nikolu Sariæa koji nastupa za engleski Liverpul, a takoðer je najavio moguænost igranja za BiH. To su naši igraèi i morat æemo sa svakim razgovarati. Naravno i pratiti njihove igre kako bi se uvjerili da li su potencijal za naš najbolji tim – kazao je Sredojeviæ.

Sušiæev pomoænik u nacionalnom timu BiH nije precizirao da li æe neko od naših trenera otputovati u SAD i Englesku ili æe prvo biti obavljen razgovor telefonom sa kandidatima.

– To trebam prvo vidjeti sa selektorom Sušiæem. Logièno bi bilo da s njima obavimo prvo razgovor telefonom i da pratimo njihova nastupe u matiènim klubovima. Sušiæ je uvijek naglašavao da je prvi uslov za ulazak u reprezentaciju nastup u svojoj ekipi – dodao je Sredojeviæ.

Razgovor sa Sušiæem

Borèe æe uskoro u hrvatskoj ligi posmatrati još jednog kandidata sa spiska potencijalnih koji se nalazi kod selektora Sušiæa. Rijeè je o Borislavu Pilipoviæu, lijevom boènom iz NK Karlovac.

– Njega su gledati u utakmicama protiv Hajduka i Dinama. Protiv takvih ekipa su i najbolje provjere. Tu se odmah vidi da li je neki igraè kandidat za reprezentaciju BiH – kazao je Sredojeviæ, koji je nakon odlaska iz Leotara bez klupskog anga¾mana.

(Avaz Sport)