Historijski trijumf: Pobjeda nad Iranom za kraj! | Sušić: Ovo je moja oproštajna utakmica

Bez obzira na ispadanje sa Mundijala u Brazilu 25. juna 2014. zlatnim slovima će biti upisan u historiju države i sporta Bosne i Hercegovine.

Fudbalska reprezentacija BiH je jučer, u Salvadoru, prvi put na svjetskim prvenstvima ostvarila pobjedu. Desilo se to u meču grupe F protiv Irana na stadionu Arena Fonte Nova, gdje su izabranici selektora Safeta Sušića slavili rezultatom 3:1.

Već u četvrtoj minuti Edin Džeko je imao priliku za naš tim kada šutira sa sedam metara od gola, ali golman Irana Alireza Haghighi skreće loptu u korner. Igrao se 23' kada Džeko dovodi naš tim u vođstvo. U narednom napadu Iranci su mogli izjednačiti rezultat, ali Masoud Shoajei pogađa prečku. U finišu prvog poluvremena Avdija Vršajević ima dobru priliku za naš tim, no njegov šut odlazi pored gola.

Miralem Pjanić u 59' postiže pogodak za 2:0. Iran u 82' smanjuje prednost našeg tima golom Reze Ghoochanneijhada, a samo minut poslije Avdija Vršajević postavlja konačan rezultat utakmice.

"Čestitam igračima na dobro igri i pobjedi. Sasvim je zaslužena, imali smo više šansi i tokom čitavog susreta tražili pobjedu i dominirala terenom. Nama je ova pobjeda vrlo važna da bi se mogli nekako uzdignute glave vratiti u našu zemlju. Ne možemo se zadovoljiti s njom. Da je bilo malo više sreće i malo bolje igre u drugoj utakmici, ali i malo manje sudijske nepravde, otišli bi u osminu finala", rekao je Sušić.

Na pitanje odlazi li sa klupe BiH, odgovorio je: "Ovo je moja oproštajna utakmica. Žao mi je što ih neće biti više. Lijepo je nekada biti slobodan, a ja sam sada slobodan i odlučujem sam o svojoj sudbini. To je moj odgovor. Ne mogu reći u ovom trenutku ni da ostajem, ni da odlazim. U ovom trenutku da imam odgovor vrlo rado bih vam ga dao. Biće mi žao kada budem odlazio iz reprezentacije."

Sušić je istakao i da se napadačka igra isplatila BiH u susretu sa Irancima, koji su ga "iznenadili lošom igrom".

Fudbalski reprezentativci BiH su se sinoć vratili u svoju bazu u Garužu, što nalažu pravila FIFA. Sa Internacionalnog aerodroma u Sao Paulu danas će preko Minhena putovati za Sarajevo.

N/FS BIH / AA