Ibišević, Misimović i Pjanić: Ostavili smo srce na terenu, falilo nam je sreće

Sinoć je na stadionu „Maracana“ u Rio de Janeiru reprezentacija BiH u svom prvom nastupu na SP poražena od Argentine sa 2:1.

Na samom otvaranju utakmice Sead Kolašinac nakon centaršuta Messia pogađa sopstvenu mrežu za vođstvo Argentine od 1:0. Do kraja prvog poluvremena naši reprezentativci su imali nekoliko prilika da izjednače rezultat. U 33' Edin Džeko sa ivice šesnaesterca šutira preko gola, a u 41' Lulić pokušava glavom nakon kornera, ali Romero je odbranio njegov udarac.

U drugom poluvremenu Lionel Messi povećava prednost Argentine na 2:0, a Vedad Ibišević golom u 85' postavlja konačan rezultat utakmice.

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević ušao je u historiju kao strijelac prvog pogotka za BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ibišević, koji je svojim golom u Litvaniji donio Bosni i Hercegovini plasman na SP, u igru je ušao u 69. minuti, a mrežu Argentine zatresao je 15-ak minuta kasnije.

Napadač Stuttgarta navodi da je BiH uz malo sreće mogla do boda protiv favorita u grupi, ali da ne treba žaliti zbog poraza.

– Dobro smo igrali. Nesretno smo počeli primivši gol na početku, ali takve stvari se dešavaju. Poslije gola smo ostavili srce na terenu, uz malo sreće mogli smo i do boda, ali nemamo za što žaliti. Drugi gol nas je malo izbacio iz takta, vratili smo se ali nije bilo dovoljno – kazao je Ibišević.

– U narednim mečevima moramo biti oprezni. No, ako budemo ovako igrali ne bi trebalo biti problema – dodao je.

Zvjezdan Misimović također je odigrao dobru utakmicu, a u nekoliko navrata podsjetio je na najbolje dane dok je igrao a šampionski tim Wolfsburga. 

Misimović navodi da je BiH možda mogla i do neriješenog rezultata, ali da uz ovakvu igru ne treba biti nezadovoljan.

– Rani pogodak nam je otežao, ali na kraju možemo biti zadovoljni rezultatom. Možda bi bilo realnije da je neriješno, dobro smo se borili do kraja. Argentina je favorit, a naše mjerilo su Nigerija i Iran – kazao je Misimović nakon meča.

Malo nam je krivo zbog poraza, ali igrali smo protiv favorita. Borili smo se, naravno ima stvari gdje smo mogli bolje. Nismo bili loši, a ostaju nam još dvije utakmice u kojem se nadam boljem – kazao je bh. reprezentativac Miralem Pjanić nakon utakmice s Argentinom.

Naglasio je da je BiH možda odigrala i najtežu utakmicu u grupi, ali vjeruje da ni preostale dvije neće biti lake. No, uvjeren je u plasman u osminu finala.

– Ovo je možda i najteža utakmica, ali ni ostale sigurno neće biti lake. Nadamo se polasku u drugi krug. Najbitnije je da se odmorimo i pripremimo za sljedeću utakmicu – kazao je Pjanić.

Mada nije djelovao previše sretno, naš selektor Safet Sušić je poslije utakmice s Argentinom izjavio da ne osjeća razočarenje što nismo uspjeli napraviti više od časnog poraza. 

"Svi koji ste bili na konferenciji za štampu prije utakmice sjetit će se šta sam rekao. Mi smo realni i naš je cilj bio da Argentini pružimo što jači otpor protiv jednog od favorita turnira. Tako je i bilo. Zadovoljan sam onim što sam vidio na terenu, ali smo imali nesreću da primimo takav gol. Kada je protivnik Argentina, za dobar rezultat moraš igrati i dobro i imati sreće". rekao je Sušić. 
 
"Malo mi jeste žao, jer nikada nije lijepo izgubiti, ali nisam previše razočaran. Da nismo primili takav prvi gol, možda bi bilo drugačije",  dodao je Pape. 
 
Bh. selektor je istakao da su nam puno značajnije dvije utakmice koje nas čekaju, nego večerašnja protiv Argentine. 
 
"Igračima sam rekao da možemo i izgubiti, jer je to i logično, ali ne velikim rezultatom. Bit će važne utakmice protiv direktnih kandidata za drugo mjesto. Trebat će nam šest bodova, mada možda budu dovoljna i četiri", kazao je Sušić.   
 
Na pitanja da li se nakon ovako dobrog nastupa protiv Argentine možemo smatrati favoritom protiv Nigerije i Irana, Pape je rekao:
 
"Dio odgovora na to pitanje mogla bi dati njihova međusobna utakmica danas. Šta ako Iran i Nigerija igraju neriješeno? Onda Nigerija nema izbora nego da nas pokuša pobijediti, a to ćemo morati i mi. Sve zavisi od tog susreta, ali ja se samo nadam da će Argentina dobiti sve susrete i pustiti ostale ekipe da između sebe odluče ko zaslužuje biti drugi."

"Ovo nije bila ključna utakmice, ključne utakmice tek dolaze."

Osvrnuo se selektor BiH na kraju na Argentinu i Messija.

"Jedno je gledati Argentinu, a drugo igrati protiv nje. Oni imaju jednog igrača od kojeg strahujete gdje god primi loptu jer vam može zabiti i sa centra", zaključio je Sušić.

N/FS BIH / FENA / Avaz