Miralem Pjanić za BHFanaticos.com: Za igrača je sjajno imati vas iza sebe!

Kada je 20. augusta 2008. godine debitovao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u susretu sa Bugarskom, imao je 18 godina i 140 dana, i postao je najmlađi fudbaler koji je ikada nosio dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prvijenac u bh. dresu postigao u prijateljskom susretu protiv Gane, 3. marta 2010. godine, susretu koji je ujedno bio debitantski za selektora Safeta Sušića.

Nedavno smo vas podsjetili na njegov put do bh. pasoša, a sada vam donosimo intervju koji je Mali Princ dao za našu web-stranicu.

Pozdrav Miraleme. Uskoro je novo reprezentativno okupljanje poslije skoro 4 mjeseca. Raduješ li se ovom okupljanju?

Odavno se nismo vidjeli, i naravno da se radujem susretu s prijateljima! Okupljanje sa reprezentacijom vazda dobro dođe, pošto uvijek bude lijepo bilo kojem igraču.

5. marta je utakmica protiv Egipta.  Samo test ili više od testa?

Može se reći da će biti i više nego samo prijateljska utakmica, pošto se bliži  svjetsko i imamo još nekih stvari koje treba da popravimo.

Poznaješ li neke igrače Egipta?

Ne poznajem. Ali siguran sam da neće biti lahko.

Sa svojih sedam godina napravio je svoje prve fudbalske korake u lokalnom luksemburškom klubu Schifflange 95.
2004. godine postaje član akademije francuskog Metza, u svojoj četrnaestoj godini.
2006. godine potpisuje prvi ugovor sa Metzom na pet godina, sa svojih 16 godina. Sa 17 godina je upisao svoj debitantski nastup za prvi tim Metza, 18. augusta. 2007. godine u utakmici na domaćem terenu protiv PSG-a.
Krajem 2007. godine, kao sedamnestogodišnjak, potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor sa ekipom Metza, na tri godine. U ekipi Metza se zadržao do sredine 2008 godine.

Imamo grupu sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Svi vjeruju u prolaz. Koje je tvoje mišljenje?

Grupa nije lahka! Favorit je Argentina. Moje mišljenje je da, ako sve damo od  sebe da će biti dobro i da ćemo proći grupu!

Možemo li Argentinu iznenaditi?

Što da ne. Iznenađenja uvijek bude na svjetskom prvenstvu! Najbitnije je da vjerujem u nas. Nije me strah Argentine. Pogotovo i zbog činjenice da smo vrlo loše igrali protiv njih ovu zadnju prijateljsku utakmicu.

Sredinom 2008. godine seli u Lion, te postaje član istoimenog kluba potpisavši ugovor na pet godina. 
U Lionu se zadržao do kraja augusta 2011. godine. Popularni ‘Mire’ u dresu Liona je odigrao pune tri sezone.

Grupa za kvalifikacije za EP: mi smo u grupi sa Belgijom, Izraelom, Velsom, Kiprom i Andorom. Tvoje mišljenje?

Ni ta grupa nije lahka. Sigurno smo favoriti sa Belgijom. Ali mislim da Izrael, a i Vels, neće biti lahki protivnici! Opet na kraju moram reći ako se ne plasiramo da bi to bilo veliko iznenađenje.

Od kraja augusta 2011. godine je stanovnik Rima. Potpisuje ugovor na 4 godine sa Romom. ‘Mali Princ’ igra već svoju treću sezonu za ovaj rimski klub.

Sa Romom ti ide odlično. Može li Roma do Scudetta?

Ove sezone igramo vrlo solidno. Teško je igrati protiv Rome danas. Imamo dobru ekipu. Možemo do Scudetta, ali Juventus isto igra fenomenalno. Nećemo odustati sigurno.

Imaš li neke ciljeve za budućnost?

Ciljevi za budućnost su mi jednostavno da osvajam trofeje gdje god da igram.

Želiš li nešto poručiti BHFanaticosima jer ovo je tvoj prvi zvanični intervju za našu stranicu?

Drago mi je što imam super odnos sa našim navijačima iz Bosne i Hercegovine. BHF su jednostavno nevjerovatni! Za igrača je sjajno imati vas iza sebe. Šta ću drugo reći nego da samo nastavite kako ste i do sada. Najbolji ste  ❤️

U dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine za sada je odigrao 46 utakmica i postigao 8 golova.

BHF PRESS