INTERVIEW: Ognjen Vranješ za BHFanaticos.com

Svoj debitantski nastup u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine upisao je u novembru 2010 godine, na prijateljskom susretu protiv Slovačke u Bratislavi. Predhodno je nosio dres mlade reprezentacije BiH gdje je u 10 nastupa postigao dva gola.

Svoje prve fudbalske korake napravio je u rodnoj Banja Luci, u dresu Borca u kojem je prošao sve omladinske kategorije i odigrao dvije i pol sezone za prvi tim. Nakon Borca, nastupao je za Crvenu Zvezdu, Napredak iz Kruševca, moldavski Sheriff iz Tiraspola, ruski Krasnodar, te Alaniju iz Vladikavkaza.

Bh. reprezentativac i trenutno član turskog Elazigspora, Ognjen Vranješ dao je intervju za našu web-stranicu…

Vozdra Ogi. Hvala ti što si našao vremena za ovaj intervju za web-stranicu BHFanaticos.com

Mnogo prije tvog transfera špekulisalo se gdje ćeš nastaviti karijeru. Kako je došlo do ovog transfera?

Pa jeste, bilo je dosta opcija oko novih klubova, ali najzahvalniji sam Marku Panteliću koji me je doveo ovdje (Elazigspor).

U beogradsku Crvenu Zvezdu Ogi je došao u januaru 2009 godine iz svog matičnog kluba, Borca iz Banja Luke. 
Gdje su razlike između ruskog i turskog fudbala?

Iskreno velika je razlika u fudbalu između Rusije i Turske. Rusi dosta rade na fizičkom i taktičkom planu, za razliku od Turaka koji više preferiraju tehniku i bez mnogo trčanja što meni više odgovara.

U januaru 2010 godine dolazi u Napredak iz Kruševca, za koji je nastupao u drugom dijelu sezone 2009/10, kao posuđen igrač Crvene Zvezde.

Ko ti najviše pomaže u klubu?

Najviše mi pomažu golman Vanja Iveša i pomoćni trener Stjepan Tomas, imam tu sreću da je Tomas upravo igrao moju poziciju i dosta mi pomaže u tom taktičkom dijelu.

Elazigspor je tvoj novi klub. On se trenutno bori za opstanak. Kakve su šanse da klub ostane u društvu najboljih? Šta imaš trenutno kao svoje ciljeve? 

Kao prvi cilj imam opstanak u ligi a to ćemo izboriti pošto imam odličnu ekipu, drugi cilj mi je Brazil i prolaz u drugu fazu takmičenja.

U moldavski Sheriff iz Tiraspola stigao je u julu 2010 godine, kao posuđen igrač Crvene Zvezde gdje se zadržao do kraja 2010 godine.

Za utakmicu protiv Egipta koja se igra 5. marta u Innsbrucku dobio si poziv Safeta Sušića. Poznaješ li Egipatski fudbal?

Iskreno ne poznajem mnogo reprezentaciju Egipta.

U januaru 2011 god. prelazi u ruski Krasnodar iz beogradske Crvene Zvezde. Član Krasnodara je bio sve do kraja 2012 god. te u januaru 2013 god. prelazi u redove Alanije iz Vladikavkaza.

Na mundijalu smo u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Svi vide naše šanse protiv Nigerije i Irana. Kakve su nam šanse protiv Argentine?

A zašto ne bi i velika Argentina mogla pasti. I mi takođe imamo igrače svjetske klase tako da ja baš i ne priznajem utakmicu koju smo igrali sa Argentinom kao neki omjer snaga na terenu, jer ipak prijateljska i takmičarska utakmica se ne mogu porediti.

Od januara tekuće godine je član turskog Elazigspora za kojeg je ugovorom vezan do kraja tekuće sezone.

Neposredno pred izvlačenje grupa za kvalifikacije Evropskog prvenstva 2016 u Francuskoj, pitali smo Ognjena tko je za njega nepoželjan u našoj grupi…

Najbitnije da smo u prvom šeširu. Ja se ne bojim ni jedne reprezentacije i poslije svjetskog prvenstva bit ćemo sigurno iskusniji za jedno prvenstvo tako da neka se nas sad svi boje.

I za kraj jedna poruka za navijače?

Pozdrav za sve vas gdje god bili!

 

BHF PRESS