Duško Ivanović: BiH ima sjajnu budućnost, ovo je velika čast

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine s ponosom obavještava sve naše navijače i prijatelje da je novi selektor naše seniorske košarkaške reprezentacije Duško Ivanović! Nakon što je Stručni savjet predložio Ivanovića na ovu poziciju, Upravni odbor je tu odluku potvrdio na danas održanoj sjednici.

Ivanović je rođen 1. septembra 1957. godine u Bijelom Polju. Njegov prvi klub je bilo Jedinstvo u rodnom gradu, a poslije toga prelazi u podgoričku Budućnost gdje se zadržao do 1987. godine. Poslije toga su uslijedile tri najbolje godine njegove igračke karijere. Sa Splitom je došao do dva uzastopna naslova prvaka Europe i činio je sjajan tim sa Rađom, Kukočem, Perasovićem, Sretenovićem i ostalim igračima legendarne generacije ovog tima iz Hrvatske.

Poslije toga prelazi u Gironu gdje se zadržao dvije sezone i igrao do 1992. godine. Bio je nakratko u Limogesu, ali se vratio u Gironu, a potom karijeru završio u Fribourgu 1994. godine.

Njegova trenerska karijera je počela u sezoni 1994/1995 kada je bio asistent u Gironi, a onda je trenirao Fribourg od 1995. do 1999. godine. Paralelno sa treniranjem Fribourga, bio je selektor švicarske reprezentacije od 1997. do 2000. godine. Epilog njegove epizode u Švicarskoj su bile tri titule nacionalnog prvaka, kao i dva naslova osvojena u Kupu.

Godine 1999. je postao trener francuskog Limogesa sa kojim je osvojio nacionalno prvenstvo Francuske i Kup ove zemlje.

Poslije toga je uslijedio prelazak u Tau Ceramicu (današnja Laboral Kutxa gdje je bio punih pet sezona. U prvom mandatu je osvojio titulu prvaka (2001/2002. godine), dva Kupa (2001/2002. i sezona 2003/2004.). Poslije Laboral Kutxe je na red došla Barcelona.

Duško je bio trener katalonskog tima tri sezone, a uspio je osvojiti Kup Španije u sezoni 2006/2007. Poslije toga se vratio u Laboral Kutxu i postao prvak Španije u sezoni 2009/2010. Također, osvojio je još jedan Kup i to u sezoni 2008/2009.

Ukupno je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri osvojio 13 trofeja što je zaista veliki broj i pokazatelj kakvog je stručnjaka dobila naša reprezentacija. Ivanoviću je upravo Laboral Kutxa bila posljednji klub u karijeri.

On će na klupi našeg nacionalnog tima da zamijeni Acu Petrovića koji je bio selektor od februara 2012. godine, do kraja 2013. godine.

Treba spomenuti i vrlo bitnu činjenicu, a to je da je Ivanović sarađivao i to odlično sa našim kapitenom Mirzom Teletovićem koji je također bio i kapiten Laboral Kutxe i kod kojeg je Mirza postao pravi lider ovog tima iz Španije.

"Voditi reprezentaciju jedne države je pitanje časti i ponosa, a ne finansijskih sredstava, koje mnogi klubovi mogu ponuditi u puno većim iznosima.

BiH ima vrlo kvalitetne i talentovane igrače, ima mog Mirzu Teletovića, ali i mlade i ambiciozne ljudi koji vode KSBiH.

Reprezentacija BiH je na ovom EP pokazala da ima kvaliteta da se nosi sa najjačim evropskim reprezentacijama, a ja cu učiniti sve da nastavimo sa uspješnim nastupima. Nadam se da neću razočarati ljude u BiH", rekao je naš novi selektor u prvom obraćanju javnosti.

KS BIH